Bedrijven

'Uber lijdt dit jaar al een verlies van 2,2 miljard dollar'

20 december 2016 09:46 Aangepast: 29 juli 2017 10:30

Taxi-app Uber schrijft het derde kwartaal een verlies van 800 miljoen dollar. Daarmee komt het totaal dit jaar om een nettoverlies van 2,2 miljard dollar.

Het verlies van 800 miljoen dollar wordt geschreven op een omzet van 1,7 miljard dollar, zo schrijft Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Het totaalverlies dit jaar van 2,2 miljard dollar is op basis van een omzet van 3,76 miljard dollar. De verwachting is dat Uber dit jaar een omzet van 5,5 miljard dollar boekt.

Omzet neemt toe

De Amerikaanse startup, die wordt gewaardeerd op een waarde van 69 miljard dollar, staat bekend om zijn groeiende omzet maar ook toenemende nettoverliezen.

Zo blijkt uit jaarverslagen bij de Kamer van Koophandel dat alle niet-Amerikaanse activiteiten een nettoverlies van 32 en 235 miljoen dollar lijden in respectievelijk 2013 en 2014. Ook in de VS boekt Uber naast een enkele keer een kleine winst vooral flinke verliezen.

Dat de omzet wel toeneemt, is vooral te zien aan het aantal ritten die Uber afhandelt. In het derde kwartaal bedroeg het totaal aan boekingen met de taxi-app 5,4 miljard dollar: meer dan de 5 en 3,8 miljard dollar in het tweede en eerste kwartaal van dit jaar. Het grootste gedeelte daarvan (rond de 80 procent) gaat naar de Uber-chauffeurs.

Investeren in de toekomst

RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra zei enkele maanden geleden dat zolang de omzet van Uber blijft groeien, er 'geen probleem is voor beleggers': "Uber investeert nu vooral in de toekomst om marktaandeel te winnen. Dat is het belangrijkst voor dit soort bedrijven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van