Bedrijven

'Google moedigt werknemers aan elkaar te verraden'

22 december 2016 13:03 Aangepast: 22 december 2016 14:31
Het Britse hoofdkantoor van Google Beeld © Bloomberg

Google zou werknemers aanmoedigen elkaar te verraden wanneer iemand informatie over het bedrijf naar buiten lekt. Een werknemer spant daarom een zaak aan tegen de techgigant.

De productmanager van Google die de zaak heeft aangespannen, is het niet eens met het in zijn ogen veel te strenge bedrijfsbeleid dat erop is gericht om vertrouwelijke zaken intern te houden, zo meldt The Information.

Intern spionageprogrammma

Volgens de product manager heeft Google een intern spionageprogramma waarbij werknemers andere medewerkers kunnen aangeven bij een vermoeden van het lekken van bedrijfsgevoelige informatie.

Ook zou Google werknemers in een trainingsprogramma op het hart hebben gedrukt om informatie over mogelijke illegale activiteiten binnen het bedrijf nooit op papier te zetten. Dergelijke documenten zouden immers in handen kunnen vallen van opsporingsautoriteiten of toezichthouders.

Eén van de meest bizarre regels uit Google’s geheimhoudingsverklaring is dat zij zelfs geen roman mogen schrijven over ‘iemand die bij een tech-bedrijf in Silicon Valley werkt’ zonder dat het bedrijf daar eerst toestemming voor heeft gegeven, zo blijkt uit de stukken waar The Information inzage in heeft gehad.

Ongegrond

Volgens de product manager is dit beleid in strijd met de Amerikaanse grondwet die de vrijheid van meningsuiting garandeert, en het arbeidsrecht in de Amerikaanse staat Californië. Mocht de werknemer in het gelijk gesteld worden, dan kan de rechter Google een boete van ten hoogste vier miljard dollar opleggen. Driekwart van dat bedrag gaat naar de staat, de rest wordt verdeeld onder de werknemers van het bedrijf.

Google noemt de rechtszaak in een reactie tegen The Guardian ‘ongegrond’. “We hechten veel waarde aan een open interne bedrijfscultuur. Dat betekent dat we regelmatig vertrouwelijke informatie over bijvoorbeeld productlanceringen delen met onze werknemers."

"Onze regels met betrekking tot geheimhouding zijn erop gericht om zakelijke informatie intern te houden. Het staat werknemers vrij om informatie naar buiten te brengen over problemen op het werk", aldus een woordvoerder van Google.

Bron: Bright.nl. Kijk ook techprogramma Bright TV op RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van