Ga naar de inhoud
Bedrijven

'Opvolger Zalm moet tijdsgeest snappen'

Vandaag worden 20 procent van de aandelen op de beurs verkocht Beeld © ANP

De nieuwe ceo van ABN Amro moet iemand van een jongere generatie zijn die veel beter de gevolgen van nieuwe ontwikkelingen zoals fin tech op waarde kan schatten.

Dat geeft Reinier Castelein van vakbond de Unie aan op RTL Z in reactie op het nieuws dat Gerrit Zalm volgend jaar vertrekt als topman van ABN Amro. ''In deze turbulente tijden komt concurrentie in toenemende mate uit de hoek van grote spelers als Google en Apple, maar ook van hele kleintjes die onverwacht een grote impact hebben''.

Zijn pleidooi voor een jonge leider die de tijdsgeest beter snapt is absoluut geen verwijt aan Zalm, bezweert Castelein.

'Geen WhatsApp-scenario'

Het is vooral belangrijk om te voorkomen dat er bij ABN Amro iets vergelijkbaars gebeurt als eerder bij KPN, zegt Castelein: ''ineens kwam WhatsApp om de hoek en was KPN de complete inkomsten uit sms kwijt."

''De visie moet in ieder geval toekomstgericht zijn, nu is er geen visie'', haalt Castelein uit. ''De afgelopen jaren kwam ABN Amro niet veel verder dan de oude economie van een beetje saneren."

'Politiek moet zich niet mee bemoeien'

En passant krijgt minister Dijsselbloem van Financiën ook een veeg uit de pan. Die had ''geen andere mening dan dat er te veel bonussen waren betaald en de cao te duur is''.

Volgens Castelein moet de politiek zich niet bemoeien met wie de opvolger is: ''laat dat maar aan de markt over en niet aan een politicus''.

Meer op rtlz.nl:

Dit is een artikel van