Ga naar de inhoud
Bedrijven

Alliade overweegt verkoop deel thuiszorgdochter Zorgkompas

Zorginstelling Alliade in Heerenveen overweegt de omstreden thuiszorgdochter Zorgkompas Midden Nederland af te stoten. Dat zegt een woordvoerder tegen RTL Z. Het bedrijf blijkt vorig jaar in de financiële problemen terecht gekomen.

Thuiszorgbedrijven Zorgkompas en Zorgkompas Midden-Nederland zijn bedrijven die zorginstelling Alliade tussen 2008 en 2013 kocht van de commerciële zorgaanbieder Freya.

De eigenaren van Freya bleven ook na de overname door Alliade leiding geven aan de bedrijven. Omdat zij als Alliade-directeuren vervolgens ook opdrachten gaven aan hun eigen privébedrijven, raakte de zorgorganisatie vorig jaar wegens schijn van belangenverstrengeling in opspraak.

'Financieel succes'

Alliade stelde dat er niets mis was met de zakelijke banden, en dat de overnames goed voor de zorginstelling hebben uitgepakt. "Uit financieel oogpunt is het een succes", zei topman Erik Kuik vorig jaar tegen de Leeuwarder Courant.

Uit onlangs verschenen jaarrekeningen blijkt nu dat de twee Zorgkompas-bedrijven vorig jaar aanzienlijke verliezen hebben geboekt, waardoor hun eigen vermogen in het rood is gezakt. Alliade houdt de dochterbedrijven financieel overeind met achtergestelde leningen.

Verliezen

Zorgkompas BV boekte vorig jaar een verlies van ruim één miljoen op een omzet van ruim 9 miljoen euro, en zag het vermogen zakken tot 900.000 euro negatief. Alliade schoot te hulp met een achtergestelde lening van 1,5 miljoen euro.

Het grotere Zorgkompas Midden-Nederland BV boekte een verlies van 667.000 euro op een omzet van bijna 14 miljoen, en had een negatief eigen vermogen van bijna 300.000 euro. Alliade leende het bedrijf één miljoen. Als de dochters het geld niet kunnen terugbetalen, kunnen de leningen 'deels worden kwijtgescholden'. 

Alliade wijt de verliezen van de Zorgkompas-bedrijven vooral aan de strengere voorwaarden die gemeenten stellen voor de vergoeding van thuiszorg. Dat leidt tot minder verleende zorg, en lagere tarieven. Volgens Alliade zal Zorgkompas 'ook in 2017 waarschijnlijk opnieuw te maken krijgen met krimpende budgetten vanuit de gemeenten'. Daarom gaan de thuiszorgbedrijven komende jaren 'kostensaneringen' doorvoeren, vooral in personeel en overhead.

Zorgkompas naar de markt

Op de vraag of Alliade gezien de financiële problemen van de bedrijven af wil, stelt woordvoerder Rogier Verhagen dat de zorginstelling dat voor Zorgkompas Midden-Nederland inderdaad overweegt. "In 2018 zouden wij dat bedrijf naar de markt kunnen brengen. Wij voeren een verkenning uit voor een eventuele verkoop." Het bedrijf telt 942 werknemers.

Gisteren meldde RTL Z dat Alliade ook van de zorgsupermarkten van Support & Co af wil. Dat bedrijf, dat al veel langer in de financiële problemen zit, werd eveneens in 2013 overgenomen van het commerciële zorgbedrijf Freya.