Bedrijven

Waar komt al die groene stroom van de NS vandaan?

27 december 2016 16:55 Aangepast: 28 december 2016 08:00

De NS stapt volledig over op windenergie. De vervoerder, die jaarlijks 1.200.000.000 kWh (1,2 terawatt) aan energie gebruikt, wordt daardoor volledig klimaatneutraal. Maar zijn er wel genoeg windmolens in Nederland om dat totale verbruik af te dekken?

Het antwoord is nee. In totaal staan er momenteel 2403 windturbines in Nederland volgens Windstats. Samen hadden deze in 2015 een gezamenlijk vermogen van 3.372,9 MW. Dat betekent dat ze op volle snelheid 3.372,9 MW per uur kunnen opwekken. Dat gebeurt niet omdat het niet altijd even hard waait, dus houdt de overheid een formule aan voor een realistisch beeld van wat windmolens aan energie opleveren. Op basis daarvan kan je zeggen dat al die windmolens 7,4 terawatt per jaar aan energie produceren.

Echter: in Nederland werd alleen al in 2015 zo'n 12,5 terawatt aan windenergie gebruikt. Dat betekent dus dat we veel meer groene energie gebruiken dan dat we opwekken. En alhoewel er afgelopen jaar nog ruim 200 windmolens zijn bijgebouwd gaan we het daarmee niet redden.

Certificaten groene stroom

Daarom koopt Eneco, waar de NS klant is, zogenaamde 'GVO's' op. Dat zijn certificaten van groene stroomleveranciers, die ook in het buitenland gevestigd kunnen zijn. In Nederland is er misschien te weinig groene stroom, maar in andere landen zoals Finland is dat niet het geval.

Energieleveranciers kopen deze certificaten op, zodat ze officieel groene stroom opwekken. Die stroom wordt natuurlijk niet daadwerkelijk helemaal naar Nederland vervoerd. Uit de Hollandse stopcontacten komt dus lokale stroom. In het land waar de certificaten vandaan komen stroomt er groene stroom door de kabels, maar die wordt aangemerkt als grijs. Het groene label is immers al opgekocht.

Gekozen voor nieuwe windmolenparken

Is dat erg? Nee, zegt Hans van Cleef, econoom bij ABN Amro op het gebied van energie. Of de windenergie uit Nederland komt of deels uit het buitenland maakt volgens hem niet uit. Het gaat er immers om dat we uiteindelijk allemaal duurzame energie krijgen, om de CO2-uitstoot terug te dringen in verband met het klimaatverdrag van Parijs.

Een woordvoerder van Greenpeace is kritischer. Volgens hem kan de NS het voor andere gebruikers moeilijker maken om ook groene stroom te gebruiken. Maar dat is niet het geval, zegt Toby Ellson van Eneco. "De NS wil geen andere partijen verdringen op de markt. Daarom hebben ze er destijds voor gekozen om gebruik te maken van windmolenparken die nog gebouwd moeten worden."

Zo maakt NS onder andere gebruik van de energie die opgewekt wordt in het nieuwe park Westermeerwind in Flevoland. Daarnaast koopt het certificaten van een park in België en twee nieuwe parken in Finland. "Deze zijn eerder klaar dan gedacht, dus daarom lukt het de NS om vanaf 1 januari volledig op groene stroom te rijden", voegt hij toe.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van