Bedrijven

Ruzie rond sauna-imperium Veluwse Bron en Zwaluwhoeve

06 juli 2017 16:52 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

De overname van het sauna-imperium IWR door het Spaanse Aspro is uitgelopen op een keiharde ruzie tussen de oprichter en de Spanjaarden. Daarmee staat een succesvolle internationale uitbouw van de keten op losse schroeven. IWR is bekend van sauna's als de Veluwse Bron en de Zwaluwhoeve.

Met de opening van de Veluwse Bron in Emst in 2008 legde Gert van der Steen de basis voor zijn wellnessketen. Drie jaar later bracht hij zijn succesvolle sauna onder in International Wellness Resorts (IWR). Samen met investeerder Waterland, die een belang van 80 procent nam, kocht IWR nog vijf andere Nederlandse wellnesscentra.

Zo nam IWR onder meer de Zwaluwhoeve in Hierden en Elysium in Bleiswijk over. Het bedrijf telt inmiddels 800 werknemers en is goed voor ruim één miljoen bezoekers per jaar.

Overname door Spanjaarden

Mei vorig jaar werd het Nederlandse sauna-imperium overgenomen door Aspro, de Spaanse exploitant van ruim zestig recreatieparken. De Spanjaarden waren aanvankelijk van plan om het bedrijf onder leiding van Van der Steen verder uit te breiden naar Duitsland en België.

Daarom probeerden zij de Nederlandse ondernemer vast te leggen. Als Van der Steen eerder zou opstappen, zou dat hem een fiks financieel nadeel opleveren.

Vertrek Van der Steen

Die opzet blijkt te zijn mislukt. Van der Steen stapte vorig jaar al vijf weken na de overname op. Vervolgens eiste hij dat de Spanjaarden zijn aandelen overnamen voor ruim één miljoen euro, en hem een lening van 3,5 miljoen zouden terugbetalen.

Volgens de saunaondernemer nam hij afscheid omdat de Spanjaarden hun afspraken niet nakwamen. Aspro zou vooralsnog niet willen uitbreiden naar Duitsland en België en zou een hoge rentevergoeding op een Spaanse lening hebben doorgedrukt.

Volgens Aspro is dat onzin, en was Van der Steen allang van plan om direct na de overname op te stappen. Daarom wilde het Spaanse bedrijf hem miljoenen minder betalen. De Nederlandse ondernemer zou hooguit recht hebben op 1,14 miljoen euro.

Spanjaarden moesten betalen

Daarop spande Van der Steen een kort geding aan. De voorzieningenrechter oordeelde dat de Spanjaarden moesten betalen. Die stapten vervolgens naar de rechter om af te dwingen dat Van der Steen al zijn correspondentie over de overname zou overleggen. Die stukken wilde Aspro gebruiken om een schadevergoeding van de Nederlandse ondernemer te krijgen.

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Gelderland blijkt dat de Spanjaarden ook deze zaak hebben verloren. Het is niet duidelijk of Aspro de juridische procedures doorzet. De voorgenomen snelle internationale groei van IWR is door het vertrek van Van der Steen en het daarop volgende conflict in elk geval op losse schroeven komen te staan.

IWR-directeur Willem Kunne bevestigt het conflict, maar zegt er te weinig van te weten om er iets over te zeggen. Aspro en zijn advocaat Gerjanne te Winkel waren onbereikbaar voor een toelichting. Van der Steen laat via zijn advocaat Stein van Thiel weten geen commentaar te willen geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van