Ga naar de inhoud
Bedrijven

'Unicorn-bubbel in VS raakt Nederlandse start-upwereld'

Beeld © Bloomberg

De afwaarderingen die eind vorig jaar de grote Amerikaanse start-ups raakten, hebben ook een stevige impact op de Nederlandse techbedrijven. Amerikaanse durfinvesteerders willen minder risico lopen en stoppen daarom ook minder geld in Nederlandse start-ups die de groeifase in gaan.

Dat meldt ABN Amro in een rapport over de Nederlandse internetbedrijven. Tot eind vorig jaar voerde vooral optimisme de boventoon in het Silicon Valley, schrijft de bank. Jonge start-ups groeiden hard en durfinvesteerders gaven makkelijk veel geld weg, vooral aan unicorns, jonge techbedrijven die meer dan een miljard dollar waard zijn.

Dat veranderde toen een paar van die unicorns, zoals Etsy en Box, sterk in waarde daalden na een beursgang. 

Correctie op de markt

De durfinvesteerders verloren vertrouwen in de markt en gingen in sommige gevallen over tot sterke afwaarderingen van hun investeringen. Een normale correctie op de markt, denkt ABN Amro.

Maar dat heeft wel zijn impact gehad op de Nederlandse techbedrijven. Waar in 2015 nog 514 miljoen euro van durfinvesteerders kwam, is dat bedrag in 2015 gedaald tot 425 miljoen euro. Een daling van bijna 20 procent. 

Toename bij jonge start-ups

Die daling van het investeringsgeld is overigens alleen te zien bij bedrijven die de groeifase in gaan, de zogenaamde scale-upinvesteringen. Bij de investeringen gericht op de vroege fases van bedrijven was afgelopen jaar juist een toename te zien.