Bedrijven

Topman Albert Heijn krijgt promotie, maar baas Delhaize gaat weg

08 september 2017 08:59 Aangepast: 08 september 2017 17:07
Beeld © ANP

De topman van Albert Heijn krijgt promotie bij supermarktconcern Ahold Delhaize. Wouter Kolk wordt per direct operationeel directeur voor Nederland en België. Denis Knoops, de topman van Delhaize, vertrekt juist.

Kolk heeft ook zijn volgende promotie al in het verschiet. Per 2019 wordt hij operationeel directeur voor heel Europa en Indonesië als opvolger van Pierre Bouchut die komend jaar vertrekt bij het bedrijf.

Vervanger Knoops staat klaar

Over het vertrek van Knoops is Ahold Delhaize kort. Volgens het concern hebben de supermarktketen en Knoops 'beslist om de samenwerking stop te zetten'. De Fransman Xavier Piesvaux, die overkomt van Walmart, maar wel een verleden heeft bij Ahold Delhaize, wordt Knoops' vervanger.

Delhaize is het zorgenkindje van het Nederlands-Belgische fusiebedrijf. In België staat namelijk de winstmarge onder druk. Volgens de Vlaamse financiële krant De Tijd moet Knoops weg bij Delhaize vanwege zwakke prestaties van de supermarktgroep.

De Belgische vakbonden maken zich na de personele wisselingen zorgen om de toenemende Nederlandse invloed bij Delhaize. Die zien ze met de benoeming van Kolk als operationeel directeur voor Nederland en België toenemen. "Het Ahold-profiel neemt de bovenhand. De flexibiliteit op de werkvloer is in Nederland veel groter dan bij ons. Dat voorspelt weinig goeds'', zegt Myriam Delmée van vakbond BBTK.

Ook de nieuwe Delhaize-topman Piesvaux bekijkt die vakbond met argusogen, omdat hij weliswaar bij Delhaize werkte maar dan in Roemenië. "Hij heeft geen ervaring met het sociaal overleg in België.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van