Bedrijven

Topman ABN: verhoging hypotheekrente is Trump-effect

16 november 2016 09:06 Aangepast: 29 juli 2017 18:30
Financieel topman Kees van Dijkhuizen.

Of hij blij is met de verkiezing van Donald J. Trump laat financieel topman Kees van Dijkhuizen in het midden, maar 'de rentestijging die ik zie, daar ben ik wel tevreden mee'. Het gevolg van dit Trump-effect: de hypotheekrente gaat omhoog.

"Toen de lange rente naar beneden ging, hebben wij de hypotheekrentes flink verlaagd. Nu de lange rente omhoog gaat, ja dan moeten we de hypotheekrente ook omhoog doen", legt hij uit. Of de bodem definitief bereikt is, durft hij niet te zeggen: "Dit is een heel duidelijk effect na de verkiezingen van vorige week", duidt hij de stijgende rentes. 

Weer banen schrappen

De bestuursvoorzitter-to-be verdedigt de tweede ontslagronde in korte tijd: "Onze winstgroei is te danken aan besluiten uit het verleden en de groeiende economie, maar niet structureel." Het aantal medewerkers zal tussen 2015 en 2020 met tien procent dalen, ABN Amro kondigde vandaag aan 1500 banen te schrappen.

"We zijn maar nul procent gegroeid dit jaar, dat was vijf, zes, zeven procent. Kosten worden dus belangrijker", vertelt Van Dijkhuizen. Waar er bij de vorige bezuinigingsronde vooral gesnoeid werd op de afdeling ondersteuning, is er volgens hem nu naar de rest van de bank gekeken. "Ketens van hypotheken, de IT in het buitenland, op de back-office, we nemen een divers aantal maatregelen."

'Digitalisering financiële wereld'

De reorganisaties hangen nauw samen met digitalisering in de financiële wereld, erkent Van Dijkhuizen. "Onze banking app staat wereldwijd op een zesde plaats, dat is een hoge score. Dat is echt state of the art en dat willen we blijven."

Lees ook: Weer 1500 banen weg bij ABN Amro in tweede ontslagronde in drie maanden

Wanneer de Staat haar belang in ABN verder gaat afbouwen, daar laat Van Dijkhuizen weinig over los. De bank staat er wel beter voor en ook de verkiezing van Donald J. Trump draagt daar aan bij. "De verwachting is dat hij meer gaat uitgeven, dat de inflatie zal oplopen en dus zien we de lange rente stijgen, dat is op zichzelf goed nieuws voor banken", aldus Van Dijkhuizen. 

"Altijd een heel lastig proces, ik ben er op een gegeven moment voor gevraagd en ga het met heel veel plezier doen", zegt Van Dijkhuizen over zijn benoeming als topman en de berichtgeving dat die benoeming niet zonder slag of stoot tot stand is gekomen

Bekijk hier het hele interview met Kees van Dijkhuizen: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore