Ga naar de inhoud
Dieselschandaal Volkswagen

Investeerders eisen 8,2 miljard euro van Volkswagen

Nu alle claims vanwege dieselgate zijn ingediend bij de Duitse rechtbank blijkt dat investeerders gezamenlijk 8,2 miljard euro eisen van Volkswagen.

Zowel private als institutionele beleggers zeggen schade te hebben geleden door het koersverlies van de Duitse autofabrikant. Vooral het feit dat Volkswagen traag was met het naar buiten brengen van informatie na het jarenlang frauderen met emissietests van dieselauto's speelt een belangrijke rol.

De voorzitter van de raad van commissarissen en de bestuursvoorzitter van Volkswagen zouden weken vóór de officiele bekendmaking hebben afgeweten van de sjoemelsoftware die het bedrijf in de auto's gebruikte.

1400 rechtszaken

De investeerders hebben gezamenlijk 1400 rechtszaken aangespannen, meldt de rechtbank in Braunschweig. Dinsdag deed een groep Belgische beleggers dat, net als eerder de Nederlandse pensioenuitvoerder APG, de Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock en de Amerikaanse overheid.

In juli werd bekend dat de afwikkeling van het dieselschandaal in Amerika Volkswagen 14,7 miljard dollar gaat kosten. De Amerikaanse rechter keurde een schikking van de Duitse fabrikant en de Amerikaanse toezichthouders voorlopig goed. 

Stroppenpot

Het bedrijf zelf trof in april een voorziening van 16,2 miljard euro voor dieselgate. Nu moet blijken of die stroppenpot voldoende gevuld is voor het afhandelen van alle claims.