Ga naar de inhoud
Bedrijven

Gemeente Alkmaar blundert: bedrijfsgeheimen en privédata online

De gemeente Alkmaar gooide gegevens van klanten ouderentaxi op straat. Beeld © ANP

De gemeente Alkmaar heeft in een aanbestedingsprocedure per ongeluk bedrijfsgeheimen van het vervoersbedrijf ZCN / Bios online gezet. Ook kwamen allerlei vertrouwelijke gegevens van klanten op straat te liggen. ZCN claimt ruim 17 miljoen euro schade.

Zorgvervoercentrale Nederland (ZCN) is een vervoersbedrijf, dat door heel Nederland onder meer zieken en ouderen vervoert. Sinds 2010 verzorgde het bedrijf de Regiotaxi in zeven gemeenten in de regio Noord-Kennemerland. In 2015 liep dat contract af. Mede namens de andere gemeenten schreef Alkmaar een nieuwe aanbesteding uit.

In de zomer van 2015 zette de gemeente de aanbesteding op TenderNed, een marktplaats voor aanbestedingen van Nederlandse overheden. Nu blijkt dat daarbij door een ambtelijke fout ook een hoeveelheid vertrouwelijke en concurrentiegevoelige informatie over de bedrijfsvoering van ZCN online werd gezet.

Ook klantgegevens online

Tot overmaat van ramp werd ook informatie die valt onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp) openbaar. Daarbij gaat het om namen en andere gegevens van de klanten van ZCN. Het vervoersbedrijf maakte onmiddellijk bezwaar, maar pas na een aantal dagen werden de gegevens verwijderd.

Als gevolg van de blunder schreef de gemeente een nieuwe aanbesteding met gewijzigde methodiek uit. ZCN schreef in met drie andere aanbieders, maar verloor. Het bedrijf kwam op de vierde plaats. Connexion sleepte de langjarige opdracht binnen. (lees verder onder de advertentie)

Volgens ZCN heeft het bedrijf de aanbesteding mogelijk verloren omdat concurrenten zoveel vertrouwelijke bedrijfsinformatie kregen, dat ze onder de prijs van de concurrent konden gaan zitten.

Schade: 17 miljoen

ZCN stapte naar de rechter om de gemeenten aansprakelijk te stellen voor de schade. De rechtbank Noord-Holland oordeelde gisteren dat het 'evident gaat om bedrijfsgeheimen' en dat de gemeenten inderdaad aansprakelijk zijn. Overigens benadrukte de rechter dat het nog onzeker is of, en hoeveel schade het bedrijf heeft geleden. Zelf becijferde het vervoersbedrijf de schade aanvankelijk op 17,7 miljoen euro.

Bestuurssecretaris Martijn van Leeuwen van ZCN is blij met de uitspraak. "Hiermee is komen vast te staan dat de gemeente aansprakelijk is. Nu moet de precieze omvang van de schade worden vastgesteld. Uit het feit dat zowel bedrijfsgeheimen als persoonsgegevens van klanten openbaar zijn geworden, blijkt wel hoe onzorgvuldig er is gehandeld."

Gedwongen te procederen

Van Leeuwen benadrukt dat ZCN liever niet naar de rechter was gestapt. "Wij hebben heel lang geprobeerd om met de gemeenten aan tafel te komen, maar zij hielden de boot af. Wij werden daardoor gedwongen te procederen. Als ze niet willen praten, moet je wel dergelijke middelen inzetten."

De gemeente Alkmaar kon vandaag nog geen inhoudelijke toelichting geven. Maar een woordvoerster merkt wel op dat ze de claim opmerkelijk hoog vindt.

Dit is een artikel van