Ga naar de inhoud
Bedrijven

EU-hof: zaak om boete van ruim 1 miljard voor Intel moet over

De topman van Intel, Brian Krzanich. Beeld © Getty Images

Een vonnis waarin een mededingingsboete van 1,06 miljard euro voor Intel is goedgekeurd, is vernietigd. Volgens de hoogste Europese rechter is de rechtszaak over de boete niet goed afgehandeld en moet die dus over.

Het Europese Hof van Justitie heeft het vonnis van het lage Europees Gerecht naar de prullenbak verwezen. Deze rechtbank oordeelde dat de megaboete die toenmalig eurocommissaris Neelie Kroes Intel in 2009 gaf, terecht was. Maar daar is het Hof het niet mee eens

De rechtbank heeft namelijk niet goed gekeken naar het onderzoek dat de Commissie heeft gedaan naar de praktijken van de Amerikaanse computerfabrikant. "Het werk van de commissie is onvoldoende gecontroleerd, daarom moet de zaak opnieuw", legt een woordvoerder van het Hof uit. 

Misbruik marktpositie

Volgens de Commissie misbruikte Intel zijn marktpositie in de periode oktober 2002 tot december 2007. Het gaf vier computerfabrikanten (Dell, HP, NEC en Lenovo) korting op voorwaarde dat ze alleen Intelchips in hun producten zouden bouwen. De zaak werd aangekaart door Intels concurrent AMD. 

Advies advocaat-generaal

Intel ging tegen de boete in bezwaar bij het General Court, de lagere rechtbank van het Europese Hof. Maar die veegde de bezwaren van tafel. Tegen die beslissing ging het Amerikaanse bedrijf in beroep bij het Europese Hof van Justitie, vergelijkbaar met de Nederlandse Hoge Raad. 

Vorig jaar oktober adviseerde de advocaat-generaal het Hof al om de zaak terug te wijzen naar het General Court en dus over te doen. Hij concludeerde dat de rechters van deze rechtbank allerlei fouten hebben gemaakt tijdens de behandeling van de zaak.

Intel reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.