Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

'Nederlandse investeerders betalen te veel voor startups'

12 augustus 2016 08:18 Aangepast: 30 juli 2017 17:00
Neelie Kroes op werkbezoek bij startup RoboValley Beeld © ANP

Nederlandse investeerders leggen veel meer geld op tafel voor startups dan nodig. Vooral in zogenoemde ‘early stage’ investeringen wordt fors boven de marktwaarde geboden.

Deze conclusie trekken Het Financieele Dagblad en waarderingsbureau Equidam. Zij maakten een rondgang langs acht toonaangevende investeerders.

De Nederlandse investeringsmarkt voor start-ups is oververhit, stellen zij. Tegelijkertijd ligt de werkelijke waarde van een start-up ligt 11 procent hoger dan de gemiddelde waarde die startups zich toekennen.

Voorzichtig

Dit kan meerdere redenen hebben, licht mede-oprichter van Equidam Daniel Faloppa desgevraagd toe. "Sommige startups realiseren zich niet wat hun werkelijk waarde is en zijn voorzichtig. Ze willen een deal graag snel rond krijgen en investeerders niet afschrikken."

Anderen zijn niet helemaal up-to-date met de marktontwikkelingen waardoor ze hun bedrijf wellicht iets onderwaarden, zegt hij. 

Meer aandacht

Dat investeerders te veel betalen, zou komen doordat er veel geld in de markt zit. "Er wordt maar wat geroepen", zegt Herman Hintzen van investeringsfonds Henq. ‘Bedrijven waar we een jaar geleden voor zes ton in konden stappen, durven nu drie miljoen te vragen.”

Daarnaast zou er meer aandacht zijn voor jong ondernemerschap én zijn startups vaak actief op terreinen die gelden als hype, zoals clouddiensten en fintech. Aldebert Wiersinga, partner bij Value Creation Capital in het FD: "Investeerders zijn daar gevoelig voor. Ze willen niet in een saai thema investeren, maar in een populair thema. Dat zie je terug in de waarderingen."

Gevaar 

Er schuilt wel een gevaar in die hoge waarderingen. Helden van de startupscene blijken minder veelbelovend dan investeerders soms dachten waardoor deze bedrijven in volgende investeringsrondes minder geld ophalen.

De helft van de unicorns (startups met een waarde van meer dan een miljard) die naar de beurs gaan, maken de verwachtingen niet waarmaken. De afwaarderingen van deze zogeheten unicorns heeft ook een stevige impact op Nederlandse techbedrijven, zo stelde ABN Amro eerder dit jaar in een rapport. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van