Bedrijven

Germania staakt rechtszaak om staatssteun aan concurrent Air Berlin

05 september 2017 11:56 Aangepast: 13 november 2017 20:04
Beeld © AFP

De Duitse luchtvaartmaatschappij Germania staakt de rechtszaak tegen de Duitse staat vanwege de lening van 150 miljoen euro aan de noodlijdende concurrent Air Berlin. De Europese Commissie gaf gisteren toestemming voor de staatssteun, waardoor de zaak van Germania geen zin meer heeft.

De concurrent van Air Berlin spande de rechtszaak aan om ervoor te zorgen dat de failliete luchtvaartmaatschappij geen noodlening zou krijgen. Volgens Germania voldeed de staatssteun niet aan de regels en moet zo'n steunoperatie eerst worden voorgelegd aan de Europese Commissie.

Gisteren bleek dat dit ook gebeurd is toen de Commissie de lening goedkeurde. Het voortbestaan van Air Berlin is afhankelijk van een snel overbruggingskrediet om te kunnen blijven vliegen. Ook is de lening in het belang van reizigers die al een vlucht hadden geboekt bij het bedrijf, stelde de Commissie.   

Strenge eisen voor noodlening

Verder zijn er strenge eisen aan de lening gesteld. Hij is tijdelijk van aard en mag niet gebruikt worden om Air Berlin als zelfstandig bedrijf draaiende te houden. Daar moet het bedrijf wekelijks bewijs voor leveren en pas na controle door de overheid wordt het geld overgemaakt.

Germania claimt in een persbericht dat hun rechtszaak die op 29 augustus werd aangespannen ertoe heeft geleid dat de staatssteun volgens de regels wordt uitgekeerd. Die zaak heeft er 'dus voor gezorgd dat de staatssteun aan Air Berlin niet kon worden toegekend zonder goedkeuring van de Europese Commissie', schrijft het bedrijf.

"Dat verband zou ik niet leggen", zegt een medewerker van de Europese Commissie tegen RTL Z. Ze wijst erop dat de Duitse overheid op 15 augustus, de dag van de faillissementsaanvraag van Air Berlin, de Commissie verwittigde van het voornemen een noodlening te verstrekken. Daarna is gewoon de procedure gevolgd, zegt ze.

Faillissement

Air Berlin moest faillissement aanvragen toen grootaandeelhouder Etihad geen nieuw geld meer in het verlieslatende bedrijf wilde steken

De Duitse overheid liet eerder bij monde van staatssecretaris Brigitte Zypries (Economie en Energie) weten dat het hoopt dat Air Berlin snel wordt overgenomen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van