Bedrijven

Air France-KLM in mineur door scherpe concurrentie en terreur

27 juli 2016 08:17 Aangepast: 30 juli 2017 20:00
Pieter Elbers, CEO KLM, voorafgaand aan de persconferentie over de halfjaarcijfers van de luchtvaartmaatschappij. Beeld © ANP

De scherpe concurrentie van prijsvechters en de toegenomen angst voor terrorisme hebben effect op de winst en omzet van Air France-KLM. In het afgelopen kwartaal daalde de omzet met ruim 5 procent tot 6,22 miljard euro.

De druk op de ticketprijzen neemt nog altijd toe en daarbij kwamen ook nog nadelige wisselkoerseffecten. Wel resteerde onder de streep een winst van 41 miljoen euro, na een verlies van 79 miljoen euro een jaar eerder. De operationele winst steeg van 179 miljoen euro naar 317 miljoen.

Dat was vooral te danken aan de lage brandstofprijs, de rekening voor kerosine was een derde lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Maar ook afgezien van brandstof daalden de vliegkosten met 1,5 procent. Voor heel 2016 rekent Air France-KLM nog altijd op een daling van 1 procent.

Troebele vooruitzichten

Verder zijn de vooruitzichten voor de rest van het jaar troebel. Onder meer het brexit-referendum en de recente reeks aanslagen in Europa zorgen voor veel onzekerheid. Door de toegenomen terreurdreiging is in het bijzonder Frankrijk als bestemming uit de gratie, vooral bij Aziatische reizigers. 

"Het blijft dan ook kommer en kwel bij de luchtvaartmaatschappij", analyseert RTL Z-beurscommentator Bart Reijnen de kwartaalresultaten. "De stakingen die maar door blijven gaan en ook de terreurdreiging", somt hij de problemen op. "Ze schrijven zelf dat Frankrijk als toeristenbestemming hen echt zorgen baart."

KLM beter dan Air France

KLM heeft de resultaten tot dusver dit jaar sterker weten te verbeteren dan Air France. "Maar we zijn er nog niet", zei topman Pieter Elbers. "We moeten doorgaan op de ingeslagen route van productiviteitsverhoging en kostenverlaging waardoor KLM verder kan investeren en groeien." 

De mogelijkheden om dit jaar te groeien zijn volgens Elbers te danken aan de kostenbesparende cao-afspraken die vorig jaar zijn gemaakt. Om het aanbod verder te kunnen vergroten zijn aanvullende maatregelen nodig, benadrukte hij.

Stakingen grondpersoneel

Het lukte KLM tot dusver niet alle vakbonden daarvan te overtuigen. Vakbond FNV ligt nog altijd dwars, en dreigt met acties van het grondpersoneel. Bij Air France houdt na de piloten ook het cabinepersoneel het niet langer bij dreigementen. Daar wordt vanaf vandaag gestaakt.

Behalve de kosten wil Air France-KLM ook de schuld dit jaar aanzienlijk verder verlagen. Aan het einde van het tweede kwartaal stond die op 4,04 miljard euro, 265 miljoen euro minder dan eind 2015.

UPDATE: 

Het grondpersoneel van KLM gaat morgen staken, kondigt de FNV aan. 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van