Ga naar de inhoud
Toekomstmakers

14 miljard geïnvesteerd in windmolens op zee

De eerste helft van dit jaar heeft de Europese windmolen industrie voor 14 miljard euro nieuwe investeringen weten aan te trekken voor windparken op zee. Dat is een record. Groot-Brittannië sleepte driekwart van die investeringen binnen.

Er is wel een domper op de feestvreugde.  Het tempo waarmee ook echt nieuwe windmolens in gebruik werden genomen daalde fors. In de eerste helft van 2016 was dat 78 procent minder dan het jaar ervoor.  Alleen in Duitsland en  Nederland kwamen er nieuwe molens bij. De Chinezen en de Amerikanen liggen op de loer om de koppositie van Europa over te nemen.

De cijfers komen van WindEurope, de Europese lobbyclub voor de windmolensector. De organisatie verwacht dat vanaf het komend jaar het aantal molens dat nieuw in gebruik komt weer flink zal groeien.

Nog geen job done

Toch is WindEurope er niet helemaal gerust op. “De investeringen tonen aan dat de industrie er in gelooft. Maar we zijn nog ver weg van het moment dat we kunnen zeggen “job done” voor windmolens op zee”, zegt Giles Dickson, CEO van de lobbyorganisatie. Vooral de onzekerheid over het lange termijn beleid van diverse overheden maakt investeerders voorzichtig.

Dickson stelt dat de verwachtte groei niet genoeg is om de noodzakelijke daling van de kostprijs door te zetten. “De kostprijs daalt, maar we hebben een groter volume nodig en nog goedkoper te maken”. Hij vreest zelfs dat Europa haar koppositie kan verliezen aan China en de VS.