De salarissen in de grootste voetbalcompetitie ter wereld, die in Engeland, zijn het afgelopen seizoen met 6 procent gestegen tot een record van 2 miljard pond, 2,5 miljard euro.
De 20 clubs uit de Premier League betalen gemiddeld per club 125 miljoen euro uit aan spelers. Door de enorme post aan salarissen staat de winstgevendheid van de clubs onder druk, meldt de Engelse krant The Guardian.
De clubs zagen hun gezamenlijke winst afgelopen jaar dalen van 190 miljoen pond (240 miljoen euro) naar 120 miljoen pond (150 miljoen euro). De omzet van de clubs steeg met 3 procent naar 3 miljard pond (3,8 miljard euro). Zonder rekening te houden met de transfergelden maken 17 van de 20 clubs winst.
TV-gelden zijn de pot met goud
Voor het komende seizoen ziet het er goed uit voor de penningmeesters van de Engelse clubs. De tv-rechten zullen nog veel meer geld gaan opbrengen dan nu. De clubs kunnen in de 3 jaar van 2016 tot 2019 in totaal 5,2 miljard pond (6,5 miljard euro) verdelen. Dat is 70 procent meer dan de 3 miljard pond van nu.
Het Engelse voetbal wordt ondermeer via Sky Sports wereldwijd uitgezonden. Britten moeten flink betalen om de wedstrijden thuis te mogen zien.
Nederland blijft achter
Als je denkt, hoe kan het toch dat de Nederlandse betaaldvoetbalclubs Europees zo achterlopen op hun Engelse concurrenten, dan komt dat door een gebrek aan geld. Ajax is de rijkste club van Nederland met een jaarlijkse omzet van 100 miljoen euro. Ajax kan ongeveer 45 miljoen euro betalen aan salarissen. Aan tv-gelden uit de Nederlandse competitie haalt Ajax jaarlijks 9 miljoen euro binnen. Engelse clubs, ook de laagst geklasseerden, zitten op gemiddeld meer dan 100 miljoen euro per jaar.
Geen wonder dat de grootste talenten uit de Nederlandse competitie als Memphis Depay en Daley Blind voor miljoenen euro's naar Engeland vertrekken.