De fusie tussen AB Inbev en SAB Miller is definitief nu de aandeelhouders hun goedkeuring hebben gegeven. Met de fusie is omgerekend ruim 90 miljard euro gemoeid. De twee vormen verreweg de grootste bierbrouwer ter wereld, veel groter dan Heineken.
Vanochtend gingen in Brussel al de aandeelhouders van AB Inbev akkoord. Later stemden ook in Londen de aandeelhouders van SAB Miller in met de krachtenbundeling.
De nieuwe combinatie gaat AB Inbev heten. De naam SAB Miller verdwijnt dus. In feite gaat het om een overname van SAB Miller door AB Inbev en van alle bestuurders van SAB Miller komt er maar één in die van het nieuwe AB Inbev.
Twee stemmingen voor aandeelhouders SAB Miller
Het leek nog even spannend te worden. Oorspronkelijk zou 75 procent van de aandeelhouders van SAB Miller moeten instemmen, maar een Britse rechter besloot dat de twee grootste aandeelhouders van SABMiller (die samen 41 procent van de aandelen in handen hebben en vóór de deal zijn) een status aparte kregen. Dat houdt concreet in dat van de resterende, kleine, aandeelhouders ook 75 procent moest instemmen. Uiteindelijk ging meer dan 95 procent akkoord.
Nu er groen licht is, kan de fusie op 10 oktober worden afgerond.
AB Inbev veel groter dan Heineken
AB Inbev was al de grootste brouwer ter wereld en de voorsprong op de rest van de brouwers wordt nu nog groter. AB Inbev brouwde al twee keer zo veel bier als Heineken.
SAB Miller was de nummer twee wereldwijd. Nu SAB Miller verdwijnt schuift Heineken een plaatsje op in de pikorde en wordt de nummer twee van de wereld.
De concentratie in de biersector wordt steeds groter. Wereldwijd zijn de vier grootste brouwers goed voor ongeveer de helft van het gebrouwen bier.
Flink veel overnames
AB InBev is de laatste jaren door een aantal overnames snel gegroeid. Het van oorsprong Belgische Interbrew kocht Ambev uit Brazilië en later het grote Anheuser Busch uit de VS. Nu volgt dus SAB Miller, dat ook een fusie was tussen twee spelers.
Ook Heineken heeft een aantal flinke overnames gedaan, zoals die van het Mexicaanse Femsa.
SAB Miller moest veel verkopen
Om voor de fusie toestemming van de autoriteiten te krijgen heeft SAB Miller een aantal concessies moeten doen. Zo is de joint venture in de VS verkocht aan zijn partner, het Canadese Molson. Anders zou de nieuw combinatie meer dan de helft van de Amerikaanse markt in handen krijgen.
Verder is Grolsch, samen met Peroni en Meantime, verkocht aan het Japanse Asahi. SABMiller heeft bijna zijn gehele Europese divisie van de hand moeten doen om goedkeuring voor de bierfusie te verkrijgen van de Europese Commissie.
Het Belgisch-Braziliaanse AB InBev, bekend van merken als Jupiler, Leffe en Hoegaarden, bood in oktober vorig jaar 45 pond per aandeel op zijn grootste concurrent. Het bod waardeert de Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer, moederbedrijf van onder meer Foster's, Miller en Dorada, op omgerekend 91,6 miljard euro.
Banen verdwijnen
De megadeal gaat ten koste van een flinke hoeveelheid banen. AB InBev zet het mes in het personeelsbestand als de overname van SABMiller is afgerond, zo werd onlangs al bekend. In de komende drie jaar wordt dan afscheid genomen van 3 procent van het personeel, wat neerkomt op circa 5500 arbeidsplaatsen.
Meer op rtlz.nl: