Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Miljoenenopdracht Arcadis in VS dankzij typisch Nederlandse aanpak

23 augustus 2017 14:01 Aangepast: 23 augustus 2017 17:43
Een overstroming in Virginia Beach, vlakbij Norfolk, veroorzaakt door orkaan Irene in 2011. Beeld © Brandon Hoffman

Ingenieursbureau Arcadis plukt de vruchten van jarenlang lobbyen door de Nederlandse ambassade in Washington. Het bedrijf heeft een miljoenenopdracht binnengesleept voor het ontwerpen van een bescherming tegen overstromingen in de kuststad Norfolk in Virginia.

Het bedrijf is gekozen om de ideeën die tot nu toe zijn bedacht, verder uit te werken tot concrete plannen waar aannemers in maart 2019 mee aan de slag kunnen. Die strakke deadline komt omdat Norfolk 115 miljoen dollar budget heeft gekregen van het Amerikaanse ministerie van Volkshuisvesting, maar dat geld moet wel binnen een bepaalde termijn zijn uitgegeven. Daarvan is 11,6 miljoen dollar (9,9 miljoen euro) voor Arcadis.

Thumbnail

"Het is een heel mooi project", vertelt Piet Dircke (foto rechts). Hij was bij de kickoff, omdat hij bij het ingenieursbureau verantwoordelijk is voor alle watermanagementprojecten die het bedrijf wereldwijd uitvoert. "Ja, ik pendel wat op en neer, ik ben net terug van vier weken New York en Norfolk."

Dutch Dialogues

Arcadis was al betrokken bij de conceptplannen, geheel in lijn met de Dutch Dialogues-strategie. Met deze tactiek, door Dircke omschreven als 'pratend tekenen', proberen Nederlandse bedrijven de buitenlandse concurrentie te verslaan als het gaat om het binnenhalen van opdrachten in de Verenigde Staten op het gebied van watermanagement.

Thumbnail

De Dutch Dialogues in Norfolk

Na de ramp met de orkaan Katrina in 2005 zette de Nederlandse ambassade in Washington zich actief in om het Nederlandse bedrijfsleven te laten helpen bij het beschermen van Amerikaanse kuststeden.

'Pratend tekenen'

Het verschil zit hem er vooral in dat Nederlanders al in een vroeg stadium de hele gemeenschap bij het project betrekken, vertelt Dircke. Dat heeft ook te maken met nieuwe ideeën over bescherming tegen water.

Waar vroeger het bouwen van dijken en een stormvloedkering volstond, wordt nu ook gekeken naar oplossingen in wijken zelf, legt hij uit. "Bijvoorbeeld met groenvoorziening in parken om regenwater op te vangen, dijken waar je ook kunt recreëren en kleine verhogingen in wijken in plaats van een hele dijk." 

Thumbnail

De situatieschets die als basis dient voor het ontwerpproces. (Beeld: : Waggonner & Ball)

Maar om dat voor elkaar te krijgen, is in een vroeg stadium de steun van bewoners nodig, maar ook van ecologen, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen, aldus Dircke. En dat betekent veel praten en ondertussen ook al ontwerpen.

'Duwtje in de rug'

Het helpt volgens Dircke verder dat Amerikaanse concurrenten in een keurslijf gevangen zitten van regels en vaak precies herbouwen wat er kapot is gegaan, omdat verzekeraars dat vergoeden. "Dat wij uit Nederland komen, geeft een klein duwtje in de rug om regels makkelijker te laten interpreteren", aldus Dircke. En wat in New Orleans ook hielp was dat procedures door noodwetgeving sneller gingen.

Behalve van de lobby van de Nederlandse overheid, is Arcadis ook zo succesvol bij het binnenhalen van opdrachten omdat het een grote Amerikaanse tak heeft waar ongeveer 5000 mensen werken.

"Het team dat het project in Norfolk gaat doen, bestaat voor 90 procent uit Amerikaanse Arcadianen, met af en toe Nederlandse inzet van ons of een ander bureau", vertelt Dircke. "Zij zorgen voor inspiratie en bewaken de kwaliteit, het doe-werk wordt door de Amerikanen gedaan."

Nederlands tintje

Hij is hoorbaar trots als hij vertelt hoe op het gebied van watermanagement Nederlanders vaak de leiding hebben bij de internationale projecten van multinational Arcadis. "Vooral bij watermanagement is er bij Arcadis een Hollands tintje: dat blijft toch een echte Nederlandse deugd", aldus Dircke.

Arcadis werkte al aan de bescherming van New Orleans en is nog bezig aan een kustbeschermingsproject in New York.

Het bedrijf heeft een moeizame periode achter de rug, vorig jaar werd een verlies van ruim 65 miljoen euro geleden op een omzet van 2,4 miljard euro. Maar er lijkt licht aan het eind van de tunnel, in de eerste zes maanden van dit jaar, daalde de omzet nog wel, maar met slechts 1 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van