Ga naar de inhoud
Bedrijven

SBM Offshore lijdt stevig onder dramatische oliemarkt

Beeld © SBM Offshore

De sterk gedaalde olieprijzen hebben maritiem dienstverlener SBM Offshore, dat vorige maand nog schikte met de Braziliaanse autoriteiten voor zijn rol bij het Petrobas-omkopingsschandaal, in de eerste helft van dit jaar flink pijn gedaan. De winst daalde met 77 procent, de omzet met 40 procent.

Het zijn zware tijden voor de bouwer van grote productieschepen voor de olie- en gaswinning. Of zoals SBM Offshore-topman Bruno Chabas schrijft in zijn toelichting op de cijfers: 'uitdagend'. De oliemarkt zit in een dramatische fase, waardoor investeringen uitblijven en veel bedrijven, waaronder SBM, de pijn voelen.

Omzet keldert

De omzet eindigde op een totaal van 939 miljoen dollar. Een jaar geleden was dat nog 1,6 miljard dollar. Ook het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) kelderde met 24 procent naar 349 miljoen dollar. Met als resultaat dat de netto winst eindigt op 38 miljoen dollar. Ter vergelijking: dit was in de eerste helft van 2015 nog 164 miljoen dollar.

Dit ligt met name aan de afdeling Turnkey, dat platforms produceert en verkoopt. Dit onderdeel zag de omzet met 67 procent dalen. De afgelopen twee jaar vielen er duizenden ontslagen bij met name dit bedrijfsonderdeel en tegenover FD bevestigt Chabas dat er nog eens 250 ontslagen vallen bij het Nederlandse bedrijf.

De prognose blijft opereren in een aanhoudend moeilijke markt. SBM rekent op een omzet van minimaal 2 miljard dollar en een bedrijfsresultaat (ebitda) van circa 750 miljoen dollar. SBM snijdt daarom in de kosten, waarbij het besparingsplan van 270 miljoen dollar volgens het bedrijf 'goed voor op schema' loopt.

Lichtpuntjes

Zijn er dan helemaal geen lichtpuntjes? Jawel, in tegenstelling tot Turnkey steeg de afdeling 'Lease and Operate' wel, met 11 procent naar 600 miljoen dollar. Ook de problemen met het Braziliaanse omkopingsschandaal rond oliebedrijf Petrobra lijken afgewend met de schikking van afgelopen juli. Die schikking gaat voor 273 miljoen dollar in de boeken. SBM Offshore mag daardoor weer zaken doen in Brazilië. 

Tot slot kondigt het bedrijf een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 150 miljoen euro.