Ga naar de inhoud
Bedrijven

Franchisenemers Albert Heijn boos: webwinkel kost ons omzet

Beeld © ANP

De franchisenemers van Albert Heijn liggen in de clinch met hun moederbedrijf. Als klanten bij Albert Heijn online bestellen, dan verdienen lokale winkeliers daar niets aan, terwijl ze wel afspraken met AH hebben over hun marktgebied.

Franchisenemers van Albert Heijn hebben duidelijke afspraken met de supermarktreus over het gebied waarin zij hun winkel hebben. ''Ik heb mijn eigen marktgebied", legt franchisenemer John van Vuuren van de Albert Heijn in Werkendam uit. "Dat houdt in dat ik met Albert Heijn de afspraak heb dat zij binnen een bepaalde afstand geen eigen filialen openen en er geen andere AH-franchisers bij mogen komen."

Maar met online verkoop, via de webwinkel van Albert Heijn, haalt het bedrijf wél omzet weg bij de lokale ondernemers. En daar zijn geen afspraken over gemaakt. Ten onrechte, vinden de franchisers. De Vereniging van Albert Heijn Franchisenemers (VAHFR) heeft daarom een brief gestuurd aan franchisers en oud-franchisenemers van Albert Heijn. Ze bereiden zich momenteel voor op een dagvaarding, meldt Distrifood.

"Albert Heijn haalt omzet weg uit mijn marktgebied'', zegt ook Van Vuuren. ''Ik zie het internetgebeuren als een bepaalde vorm van een winkel." Hij zegt zeker te weten dat sommige van de klanten die in zijn winkel komen, denken dat hun boodschappen bij hem vandaan komen, als ze iets via AH.nl bestellen.

Franchisenemer verdient niet aan AH.nl

Franchisenemers betalen aan Albert Heijn voor het gebruik van de naam en formule, maar verder zijn ze zelfstandig ondernemer. Daarnaast heeft Albert Heijn eigen winkels, die niet door een franchisenemer gerund worden.

De komst van e-commerce maakt de relatie tussen de eigen filialen en franchisenemers lastiger. Als klanten bestellen via AH.nl, gaat de opbrengst volledig naar Albert Heijn. Zelfs als je naast een franchise-Albert Heijn woont en boodschappen op AH.nl bestelt, verdient die ondernemer er niet aan. De levering gaat rechtstreeks via de centrale Albert Heijn-organisatie.

Franchisenemers openen eigen webwinkel

In reactie daarop heeft een groep franchisenemers hun eigen website opgezet: AH-boodschappen.nl. Als je via die site besteld, worden je boodschappen ook thuisbezorgd of kun je ze ophalen in de winkel, maar dan verdient de de franchisenemer (zoals Van Vuuren) er wel aan. Daarnaast blijft Albert Heijn (Ahold Delhaize) er dan ook - indirect - aan verdienen, omdat de franchisenemer zijn producten centraal moet inkopen.

'Inkomsten eerlijker verdelen'

Albert Heijn laat weten 'in gesprek te zijn' met de franchisenemers. ''De vraag is hoe we ervoor kunnen zorgen dat de inkomstenstroom eerlijk wordt verdeeld'', zegt een woordvoerder van Albert Heijn. Meer wil de supermarkt er niet over kwijt.

De oplossing lijkt voor de hand te liggen. Nu al zijn er een stuk of tien franchisenemers die wel een beetje geld opstrijken als iemand uit hun buurt bestelt bij AH.nl. Klanten kunnen specifiek aangeven bij hun bestelling dat ze hun boodschappen bij die specifieke winkeleigenaar willen ophalen. Daarnaast is er één franchisenemer die zijn eigen afhaalpunten heeft, maar hij wordt uiteraard wel bevoorraad door Albert Heijn. Ook hier verdienen beide dus.

Bij Jumbo verdienen franchisers wel

Supermarktketen Jumbo zegt desgevraagd afspraken te hebben gemaakt met franchisenemers dat zij ook verdienen op online-bestellingen. Klanten kunnen ook een winkel uitkiezen waar vanuit de bestelling wordt geleverd. 

Overigens voerden AH-franchisers al eerder een rechtszaak tegen hun moederbedrijf omdat ze zich benadeeld voelden. Begin 2015 ging het om het mislopen van inkomsten door het niet evenredig meeverdienen aan bulkkortingen.