Ga naar de inhoud
Bedrijven

Ministerie beperkt aanbestedingen windmolenparken na slimme truc

Beeld © ANP

Het ministerie van Economische Zaken past de regels aan voor toekomstige aanbestedingen van windmolenparken voor de kust van Nederland. Dit nadat het Deense energiebedrijf Dong Energy op gehaaide wijze een opdracht voor de neus van de concurrentie wegkaapte.

Dong schreef zich veelvuldig in voor de twee kavels van windmolenpark Borssele die het ministerie aanbood. Van de 38 aanbestedingen waren er 21 afkomstig van Dong, dat speciaal voor die gelegenheid 21 bv's in Nederland had opgericht, meldde de Telegraaf vanochtend. De opmerkelijke strategie was vooraf door het energiebedrijf neergelegd bij het ministerie, dat liet weten dat het volgens de regels was.

Goedkoopste optie

Tussen de 21 biedingen van Dong Energy zat vervolgens ook de goedkoopste optie voor de aanleg en exploitatie, wat een zeer blije minister Kamp opleverde. Het bedrijf won begin juli de aanbesteding van de twee felbegeerde kavels, inclusief een subsidieregeling van 7,27 cent per opgewekte kilowattuur, waarop alle grote energiereuzen aasten. 

Zowel Shell, Eneco en baggerbedrijf Van Oord, als het Duitse RWE (Essent) en de Zweedse Nuon-moeder Vattenfall wilden dolgraag het nieuwe windmolenpark voor de kust van Walcheren bouwen.

Thumbnail

Volgens het ministerie wordt windpark Borselle het goedkoopste windpark ter wereld en zal deze 22,5 procent meer elektriciteit opwekken dan voorzien. (Illustratie: ministerie van Economische Zaken)

Maximaal twee dochterbedrijven

Om te voorkomen dat er bij de volgende aanbesteding opnieuw een spervuur aan biedingen ontstaat, worden de inschrijvingsregels aangepast. Dat bevestigt het ministerie van Economische Zaken aan RTL Z. "Wanneer een hoeveelheid aan partijen ieder afzonderlijk tal van verschillende biedingen zouden indienen, dan zou de RVO [Rijksdienst voor Ondernemend Nederland -red.] mogelijk niet in staat zijn om deze biedingen te beoordelen binnen de wettelijke termijn van 13 weken", aldus de woordvoerder.

Voortaan wordt het aantal dochterbedrijven dat kan meebieden daarom beperkt. Het ministerie dwingt dit af door in de tenderregeling het aantal keer dat een rechtspersoon het eigen vermogen van een moederorganisatie opgevoerd mag worden, te beperken tot twee. Overige partijen moeten kunnen aantonen dat zij zelf kapitaalkrachtig zijn. 

In Z Today wordt de slimme truc van Dong Energy verder uitgelegd:   

Meer windparken

Ondertussen is Dong gestart met de voorbereiding van de bouw van het 700 megawatt leverende windpark. Vanaf 2020 moet het park stroom leveren aan jaarlijks één miljoen huishoudens. Half september volgt de tender voor kavels drie en vier van windpark Borssele.

Nederland wil in totaal vijf windparken in de Noordzee bouwen met een totale opwekking van 3500 megawatt, goed voor ruim vijf miljoen huishoudens.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore