Bedrijven

Albert Heijn en Jumbo strijden tegen bijensterfte

28 juli 2016 14:05 Aangepast: 30 juli 2017 20:00
Het aantal bijen loopt al jaren gestaag terug. De nuttige beestjes hebben te lijden onder landbouwgif. Beeld © ANP

Goed nieuws voor de bijen, hommels en vlinders in ons land: Albert Heijn en Jumbo gaan stapsgewijs minder groente en fruit verkopen die zijn geteeld met schadelijke bestrijdingsmiddelen.

De twee supermarkten nemen het samen met milieuorganisaties op voor de bij. Volgens de nieuwe aanpak moeten telers die groente en fruit leveren stoppen met het gebruik van de meest schadelijk bestrijdingsmiddelen. In afspraken met Greenpeace (Jumbo) en Natuur & Milieu (Albert Heijn) is het streven om dit eind 2019 voor elkaar te krijgen.

De milieuvriendelijke aanpak is hard nodig. De sterfte van wilde bijen, hommels en vlinders neemt een vlucht in ons land. Eerder publiceerde Natuur & Milieu al een lijst met de meest risicovolle bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt in ons land.

Drie jaar de tijd

Telers krijgen drie jaar de tijd om hun werkwijze te veranderen, zegt commercieel directeur Ed van de Weerd van Jumbo tegen RTL Z. "Ze zijn gewend om al jaren op deze manier te werken. Overschakelen gaat niet zomaar, want dit betekent dat er een andere natuurvriendelijke manier moet worden gevonden om ongedierte te bestrijden en dat kost gewoon tijd."

Wel zegt Jumbo dat het bedrijf zich niet laat tegenhouden door huidige afspraken als het meteen kan. De Weerd: "Sommige telers zijn hier al mee gestart. In dat geval zetten we vol door."

Albert Heijn gaat er verder samen met Natuur & Milieu voor zorgen dat er meer biologisch fruit, aardappelen, uien en andere groenten in de schappen komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore