Ga naar de inhoud
Bedrijven

Meer winst ING, maar 'waakzaam om politieke onzekerheid'

Beeld © ANP (Archiefftoto)

Na de winstdaling van 30 procent in het eerste kwartaal van dit jaar, is de winst van ING in het tweede kwartaal gestegen naar 1,3 miljard euro. De bank blijft 'waakzaam voor onzekerheden' zowel uit politieke als regelgevende hoek.

De bank verleende in het tweede kwartaal meer kredieten en boekte betere resultaten op de financiële markten dan in de eerste drie maanden van dit jaar en significant beter dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, toen 358 miljoen euro winst werd geboekt. Dat de winst toen zo mager uitviel had onder meer te maken met een afschrijving van ruim 1,1 miljard euro op het belang in de verzelfstandigde verzekeringstak NN.

De bank moest ook in het tweede kwartaal geld afschrijven op haar belang in NN, als dat niet had gehoeven was de winst nog hoger uitgevallen, namelijk ruim 1,4 miljard euro. 

Bestuursvoorzitter Ralph Hamers sprak in een toelichting van 'uitstekende vooruitgang' in de eerste helft van dit jaar. De bank ziet nog geen verslechtering in haar Britse activiteiten door de brexit. Omdat de voorwaarden van de uittreding van Groot-Brittanië nog onderhandeld moeten worden, is de impact ervan tot nu toe alleen maar zichtbaar in sterk toegenomen onzekerheid op aandelenmarkten. Investeerders zoeken een 'veilige haven' voor hun geld, met als gevolg dat de rente op staatsobligaties verder is gedaald. 

Buffer versterkt

ING wist zijn kapitaalbuffer de afgelopen maanden verder te versterken. De maatstaf voor de kapitaalpositie (CET1-ratio) kwam eind juni uit op 13,1 procent. Een jaar eerder stond die verhouding tussen het eigen vermogen en de uitstaande leningen nog op 12,3 procent. Aandeelhouders van ING mogen rekenen op een interim-dividend van 0,24 euro per aandeel.

De bank verstrekte per saldo voor voor 14,8 miljard euro aan nieuwe kredieten en haalde 5,7 miljard euro aan vers spaargeld binnen. Wereldwijd werden 650.000 nieuwe klanten binnengehaald. Volgens analist Koen Bender is dat een belangrijk teken dat het goed gaat met de bank. 

De voorziening voor slechte leningen kwam uit op 307 miljoen euro. Dat was iets hoger dan in het eerste kwartaal (265 miljoen euro), maar de reservering was kleiner dan een jaar eerder. Destijds werd 353 miljoen euro gereserveerd voor wanbetalingen.

Meer op rtlz.nl: