Ga naar de inhoud
Bedrijven

Meer winst ING, bank reserveert 1,1 miljard voor reorganisatie

Het hoofdkantoor van ING in Amsterdam. Beeld © ANP (Archieffoto)

ING Group heeft in het afgelopen kwartaal ruim 1,3 miljard euro winst gemaakt, bijna 27 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet steeg met negen procent naar 4,4 miljard euro.

De winststijging is mede te danken aan een lichte daling van de kosten. Ondanks de lage rente wist de bank naar eigen zeggen 'gezonde' marges te halen op zijn leningen.

De bank leende ook meer geld uit, in totaal 3,6 miljard euro. En hoewel sparen nauwelijks iets oplevert (voor spaarders) stalden consumenten 2 miljard euro bij de bank. De bank kreeg er  dit jaar al 400.000 klanten bij, meldt bestuursvoorzitter Ralph Hamers.

Reservering voor reorganisatie

De bank versterkte zijn kapitaalbuffers naar 13,5 procent, blijkt uit de kwartaalcijfers. Daarin schrijft de bank ook dat het in totaal 1,1 miljard euro reserveert voor de reorganisatie die de bank doorvoert om 'een efficiëntieslag' te kunnen maken. Bij die reorganisatie verdwijnen 7000 banen, waarvan 3500 fte's in België en 2300 in Nederland. Ongeveer 1 miljard zet ING in het vierde kwartaal opzij. 

De reorganisatie moet de bank in 2021 een jaarlijkse kostenbesparing van 900 miljoen euro opleveren. De bank steekt 800 miljoen in de digitale transformatie.