Ga naar de inhoud
Bedrijven

Shell boekt hoger dan verwachte winst en houdt dividend gelijk

Beeld © ANP

De winst van Shell steeg in het derde kwartaal, mede door kostenbesparingen. Voor beleggers is het dividend van belang: dat wordt gehandhaafd op 47 dollarcent per aandeel. Shell waarschuwt wel dat de lage olieprijzen een 'uitdaging' zijn, waardoor de vooruitzichten moeilijk in te schatten zijn.

Shell rapporteert een winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs), exclusief eenmalige posten, van 2,8 miljard dollar. Dat is beter dan verwacht. Gerekend was op een resultaat van zo'n 1,8 miljard dollar.

Inclusief eenmalige mee- en tegenvallers bedroeg de winst 1,5 miljard dollar, na een verlies van 6,1 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar.

Vorig jaar zette Shell namelijk 7,3 miljard dollar opzij voor het stoppen met de oliewinning in Alaska en het staken van een teerzandolieproject in Canada.

Winst per aandeel gedaald

Shell heeft voor de overname van BG Group veel aandelen uitgegeven en daardoor daalde winst omgerekend per aandeel met ongeveer 8 procent, zegt Corné van Zeijl van Actiam, op RTL Z.

De overname van de Britse gasproducent BG hielp Shell aan hogere productievolumes en heeft al geleid tot aanzienlijke kostenvoordelen. De samensmelting van de twee ondernemingen is nagenoeg voltooid, zegt topman Ben van Beurden in een toelichting.

Lenen voor dividend

De winstcijfers waren goed, zelfs beter dan verwacht, maar het grote probleem blijft wel dat er te weinig cash binnenkomt, geeft RTL Z-beurscommentator Hans De Geus aan in RTL Z Voorbeurs. Shell moest 7 miljard lenen om dividend te kunnen betalen en nu zitten ze dicht tegen de schuldratio's aan die ze zelf als de grens zien. Ook ziet Shell zich genoodzaakt te snijden in de investeringen.

De komende jaren heeft Shell wel voldoende middelen om het dividend te kunnen blijven betalen, denkt De Geus, maar hij vraagt zich af hoe het over een jaar of zes, zeven, acht zal zijn.

Maurits Heldring van ABN Amro heeft minder twijfels. Hij stipt aan dat Shell de komende tijd 20 tot 30 miljard aan bezittingen wil verkopen. ''Mocht dat lukken, dan is het dividend de komende jaren echt wel zeker''.

Shell heeft al decennia lang het dividend niet verlaagd. Veel beleggers hebben het aandeel vanwege de inkomstenstroom uit dividend.

Meer op rtlz.nl: