Ga naar de inhoud
Bedrijven

Deens energiebedrijf doet kolen in de ban

Eén van de centrales van Dong Energy, in Kopenhagen Beeld © ANP

Het Deense energieconcern Dong Energy wil uiterlijk in 2023 het gebruik van kolen om energie en warmte op te wekken, helemaal stopzetten. Het energiebedrijf is het eerste grote energiebedrijf dat de kolencentrales volledig ombouwt tot bio-massacentrales.

"Duurzaamheidsdeskundige Henri Bontenbal van netbeheerder Stedin noemt het 'positief nieuws'. "Dong staat voor Dansk Olie og Naturgas: hun oorsprong ligt in olie en gas, net als Shell. Afgelopen jaren hebben ze veel geïnvesteerd in duurzame energie, zoals windenergie. Daar ligt hun core business. Ik hoop dat andere oliebedrijven DONG volgen."

Ombouwen tot biomassa centrales

De kolencentrales die het bedrijf momenteel heeft, worden omgebouwd tot biomassa centrales. "Ze stoppen dus deels met hun activiteiten", zegt hij. Naast wind- en bio-energie haalt het procent ook 4 procent van zijn omzet uit olie en gas. Die tak wordt niet stop gezet, blijkt uit het persbericht.

Eerder werden al wel vergelijkbare initiatieven genomen, maar niet met hetzelfde resultaat. Zo splitte Eon, een Duits energiebedrijf, bijvoorbeeld zijn organisatie in twee: Eon werd de duurzame variant, terwijl het nieuw opgerichte bedrijf Uniper alle kolen- en gascentrales overnam. Daarmee vergroende Eon in één keer, maar verdwenen de kolencentrales niet.

Dong draait lekker op windenergie

Het Deense energieconcern zet de stap niet voor niets: vandaag presenteerde het ook een recordwinst over 2016. Het doet al een tijd goede zaken met windenergie, zegt de topman tijdens de presentatie van de cijfers. 

De winst van het bedrijf steeg afgelopen jaar naar 12,2 miljard kroon (1,64 miljard euro). Meer dan de 967 miljoen kroon die het jaar ervoor werd verdiend, alhoewel deze twee cijfers niet precies met elkaar te vergelijken vallen. In 2015 werden de cijfers gedrukt door grote investeringen.