Bedrijven

Total koopt kwakkelende olietak Maersk voor 6 miljard euro

21 augustus 2017 11:58 Aangepast: 13 november 2017 14:40

De Franse oliemaatschappij Total neemt de olietak van de Deense scheepvaartreus A.P. Møller-Maersk over. Met de transactie is een bedrag van in totaal bijna 7,5 miljard dollar (6,3 miljard euro) gemoeid.

Maersk ontvangt aandelen Total die tegen de huidige beurskoers bijna 5 miljard dollar waard zijn. Dat komt neer op een belang van 3,75 procent. Daarnaast neemt het Franse bedrijf 2,5 miljard dollar aan schuld over van Maersk Oil.

Lage olieprijzen

Maersk kondigde vorig jaar al aan dat het zijn oliedivisie van de hand wilde doen. Het bedrijf lijdt zwaar onder de aanhoudend lage olieprijzen. Ook in het containervervoer, waarin het Deense concern wereldwijd marktleider is, staan de tarieven al geruime tijd flink onder druk.

Met de aankoop van Maersk Oil verwacht Total het eigen concurrentievermogen te vergroten. De kostenvoordelen kunnen volgens het Franse concern oplopen tot meer dan 400 miljoen dollar per jaar. Vooral in de Noordzee ziet het bedrijf mogelijkheden om de krachten te bundelen.

Goedkoop winkelen

Topman Patrick Pouyanne had vorige maand al aangekondigd dat Total zijn sterke financiële positie zou gaan gebruiken voor dergelijke overnames. Door de jarenlange malaise op de oliemarkt is het momenteel voor financieel gezonde bedrijven goedkoop winkelen.

De Deense autoriteiten moeten nog wel akkoord gaan met de deal. De bedrijven verwachten die in het eerste kwartaal van 2018 te kunnen voltooien. Maersk belooft dat het een flink deel van de opbrengst doorsluist naar de aandeelhouders.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van