Ga naar de inhoud
Bedrijven

Ziekenhuis Amstelland in zwaar weer na miljoenenverlies

Beeld © iStock

Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen zit in financieel zwaar weer na een miljoenenverlies in 2015. Het ziekenhuis voldoet niet meer aan de eisen die de bank heeft gesteld voor een deel van de leningen, waarmee deze kredieten in principe direct opeisbaar zijn.

Nadat het ziekenhuis een herstelplan presenteerde, heeft Rabobank vorige maand toegezegd de kredieten niet voor eind volgend jaar op te eisen. De accountant waarschuwt voor 'onzekerheid omtrent de continuïteit' van het ziekenhuis. Dat blijkt uit de onlangs met grote vertraging verschenen jaarrekening over 2015.

Klein ziekenhuis

Ziekenhuis Amstelland behoort met ruim 800 werknemers, 88 medisch specialisten en een omzet van nog geen 100 miljoen euro tot de kleinste ziekenhuizen van Nederland. Dat het niet helemaal goed ging met de zorginstelling bleek al eerder.

Oktober vorig jaar stond 'het Amstelland' al op de lijst financieel zwakke ziekenhuizen van accountantskantoor BDO. In december stapte bestuurder Hans Broertjes opeens op. En in februari moest bestuursvoorzitter Jacques Moors na 17 jaar plots het veld ruimen.

Toekomstprofiel door puinruimer

Interim-directeur Ad Huijsmans kondigde in mei aan nog voor de zomer met een 'toekomstprofiel' te komen. Huijsmans reorganiseerde eerder omroepbedrijf NOB en ruimde als president-commissaris puin bij woningcorporatie Rentree. Het bleef sindsdien echter stil. Uit de vrijdag gedeponeerde jaarrekening blijkt hoe groot de financiële puinhoop is.

Ziekenhuis Amstelland boekte in 2015 een nettoverlies van ruim 3 miljoen euro op een omzet van 99 miljoen euro. Het verlies is grotendeels het gevolg van eenmalige tegenvallers. In de eerste plaats bleek het vastgoed voor te veel geld in de boeken te staan. Dat moest voor 2,1 miljoen worden afgewaardeerd.

Operationeel verlies

Ten tweede bleek dat het ziekenhuis tussen 2011 en 2013 fouten maakte bij het declareren van zorg, waardoor het 1,6 miljoen moest terugbetalen. Uit de jaarrekening blijkt dat het ziekenhuis ook operationeel met verlies draait.

De tegenvallers leidde tot 'een aanzienlijke aantasting van de vermogenspositie', aldus de jaarrekening. In de goedkeurende verklaring waarschuwt accountant Gineke Bossema van KPMG voor ‘onzekerheid omtrent de continuïteit’ van Ziekenhuis Amstelland.

Herstelplan

Interim-topman Huijsmans stoot momenteel genadeloos belangen af om risico’s terug te brengen. Zo nam of neemt het ziekenhuis afscheid van de belangen in ziekenhuislaboratorium MDCA (50 procent), oogkliniek Eyescan Amstelland (33 procent) en cateraar CV Langerhuize (40 procent). Ook verkoopt het een gebouw in Uithoorn, waarin een gezondheidscentrum is gevestigd.

Daarnaast wil Huijsmans drastisch bezuinigingen en een beperkt aantal specialismen uitbouwen. Dankzij dit herstelplan heeft Rabobank vorige maand toegezegd de kredieten tot eind volgend jaar niet te zullen opeisen.