Ga naar de inhoud
Bedrijven

Ziekenhuis Lelystad zet stap naar winstuitkering

Beeld © ANP

De IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord hebben een belangrijke stap gezet naar de uitkering van winst aan hun aandeelhouders. De ziekenhuisgroep, in handen van zorgondernemer Loek Winter en zakenpartners, is omgevormd van stichting tot besloten vennootschap.

Uit de inschrijving van de zorginstelling in het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat de instelling op 3 juli is omgevormd naar een BV.

Omstreden
De omzetting maakt het in principe mogelijk om winst uit te keren aan de aandeelhouders. Een stichting mag dit alleen als de opbrengt voor ideële doelen wordt gebruikt. Een besloten vennootschap kan wel gewoon winst uitkeren.

Winstuitkeringen door ziekenhuizen zijn omstreden. Tegenstanders vrezen dat op die manier publiek geld naar private investeerders stroomt, met mogelijke verschraling van de zorg tot gevolg. Voorstanders vinden dat ziekenhuizen wel winst moeten kunnen uitkeren, om makkelijker geld voor investeringen van private partijen te kunnen aantrekken.

Wettelijk verbod
Nu de IJsselmeerziekenhuizen zijn omgevormd tot BV, kunnen ze overigens nog niet direct daadwerkelijk winst uitkeren. Momenteel is dat nog wettelijk verboden. Vorig jaar zomer nam de Tweede Kamer een wetsvoorstel aan, dat winstuitkeringen door ziekenhuizen mogelijk maakt. Maar de wet moet nog door de Eerste Kamer. Eind vorig jaar werd stemming daar uitgesteld.

Winters MC Groep kocht de IJsselmeerziekenhuizen in 2009, toen de instellingen bijna failliet waren. Uit de onlangs verschenen jaarrekening blijkt dat de ziekenhuisgroep in 2014 een winst van 1,6 miljoen euro boekte, op een omzet van bijna 100 miljoen euro.

Essentiële stap
Eind 2011 noemde Winter de omvorming naar een besloten vennootschap een essentiële stap voor winstuitkering. De ziekenhuizen "zijn nu nog stichtingen, maar wij vormen ze (…) om tot besloten vennootschappen. (…) Juridisch kunnen ze dan ook dividend uitkeren", zei hij in NRC Handelsblad.

Winter wilde de IJsselmeerziekenhuizen al omvormen in 2013, het jaar waarin aanvankelijk ook de winstuitkeringen door ziekenhuizen wettelijk mogelijk zouden worden. Maar beiden ontwikkelingen werden dus vertraagd.

Daadwerkelijk uitkeren
Winter stelde eind 2011 ook dat het nog "minstens 15 jaar" zou duren voordat zijn ziekenhuizen ook daadwerkelijk winst zouden uitkeren. "Want daar heb je niet alleen een positief resultaat maar ook een positief eigen vermogen voor nodig. Nu is dat nog negatief." Uit de meest recente jaarrekening blijkt dat het eigen vermogen inmiddels wel positief is.

Ziekenhuisbestuurder en mede-eigenaar Willem de Boer benadrukt dat er desondanks nog geen winstuitkering wordt gepland. "We zijn er niet concreet mee bezig. Zelfs als het wettelijk mogelijk is, zijn er een aantal restricties. Daaraan zullen we ons netjes houden. Maar het is niet uitgesloten dat we het op enig moment mogelijk gaan doen."

Uitbreiding belangen
Afgelopen jaren breidde Winter zijn belangen in de zorg flink uit. Begin 2012 kocht hij delen van de failliete ggz-instelling De Zonnehuizen. Eind 2013 nam hij het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis over. Begin dit jaar was hij betrokken bij de doorstart van het failliete ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum.