Bedrijven

Air France zet drie topmannen op zijspoor

02 december 2016 15:09 Aangepast: 29 juli 2017 14:30
De drie bovenbazen van Air France, de moedermaatschappij Air France-KLM en KLM: Franck Terner, Jean-Marc Janaillac en Pieter Elbers houden wél hun baan. Beeld © AFP

Air France haalt de bezem door zijn raad van bestuur. Dat gaat onder meer ten koste van Lionel Guérin, de baas van de regionale dochtermaatschappij HOP, die zijn plek moet afstaan. Dat maakte het bedrijf, waar onlangs Franck Terner aantrad als nieuwe topman, bekend.

Guérin werd lange tijd beschouwd al een kanshebber om op termijn de hoogste baas te worden bij Air France. In 2011 werd hij evenwel gepasseerd ten gunste van Alexandre de Juniac, die later topman werd van moederbedrijf Air France-KLM. En dit jaar werd Terner boven hem verkozen als opvolger van Frédéric Gagey. Andere slachtoffers van de herschikking zijn Eric Schramm, die een rol buiten het bestuur krijgt, en Bruno Delile die het bedrijf verlaat.

De Franse zustermaatschappij van KLM heeft Alain-Hervé Bernard per 1 januari 2017 benoemd tot operationeel directeur, een functie die nog niet bestond. Hij krijgt de eindverantwoordelijkheid voor alle vluchtoperaties, de dienstverlening aan boord en de vrachtactiviteiten. Dat betekent een flinke uitbreiding van zijn takenpakket, want Bernard is nu alleen belast met de gang van zaken op Europese passagiersvluchten.

Concurrentie uit Golfstaten het hoofd bieden

Volgens Air France zorgt de herschikking voor een efficiëntere organisatie waarin de strategische prioriteiten van de luchtvaartgroep beter tot hun recht komen. De luchtvaartmaatschappij heeft een aantal roerige jaren achter de rug waarin het eigen personeel zich op grote schaal tegen de directie keerde. Drie van hen werden eind november tot voorwaardelijke celstraffen veroordeeld

Door hevige concurrentie staan de resultaten van de vliegmaatschappij aanhoudend onder druk. Om weer marktaandeel terug te winnen op de concurrentie uit vooral de Golfstaten start Air France-KLM een nieuwe Franse luchtvaartmaatschappij. Het plan is dat de nieuwe maatschappij vanaf 2020 met tien vliegtuigen gaat vliegen op routes waar de concurrentie nu heerst. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore