Bedrijven

Aandeelhouders Facebook bezorgd om nepnieuws

17 april 2017 11:20 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Facebookboss Mark Zuckerberg. Beeld © EPA

Aandeelhouders van Facebook willen dat het bedrijf onderzoek gaat doen naar z'n eigen rol bij het verspreiden van nepnieuws. Ze willen weten hoe nepnieuws een bedreiging voor de democratie en het bedrijf zelf kan zijn.

Facebook, dat vorig jaar een winst haalde van 10,2 miljard dollar op een omzet van ruim 27,5 miljard dollar, staat flink onder druk vanwege het verspreiden van nepnieuws via het sociale netwerk. En aandeelhouders maken zich daar dus nu ook druk over. Uit een vooraankondiging voor de aandeelhoudersvergadering van 1 juni blijkt dat aandeelhouders het onderwerp fakenews op de agenda willen plaatsen. 

De aandeelhouders schrijven dat Facebook 'hoogst kwetsbaar' is voor de makers van 'fake news' omdat die het algoritme van Facebook proberen te bespelen om zelf clicks te krijgen. Het voorstel van de aandeelhouders is onder meer het gevolg van de stortvloed aan nepnieuwsberichten tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

'Niet nodig, we doen al genoeg'

Facebook ontraadt het onderzoek, het bedrijf doet er al genoeg aan en vindt verder onderzoek daarom onnodig en niet van toegevoegde waarde voor de aandeelhouders. 

Facebook probeert nepnieuws al aan te pakken door gebruikers te waarschuwen als een bericht door andere gebruikers of derde partijen als onzin is bestempeld. Zo'n bericht krijgt dan het label 'onjuist'.

Onafhankelijke factcheckers 

Ook werkt het bedrijf in de VS, Duitsland, Frankrijk en Nederland samen met factcheckers. In ons land werkt het daarvoor samen met nieuwssite Nu.nl en de Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden.

Een ander groot Amerikaans techbedrijf, Google, maakte onlangs bekend dat het met behulp van professionele factcheckers zoekresultaten gaat voorzien van informatie over het waarheidsgehalte van de berichten die je vindt met Google Search en Google News

Oproep: maak inkomensverschillen openbaar

Aandeelhouders willen ook dat Facebook voor het eind van het jaar de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen openbaar maakt en dat ook uitsplitst naar ras en etniciteit. Behalve dat, willen de aandeelhouders ook weten wat Facebook doet om inkomensverschillen in het bedrijf te verkleinen. Het bestuur van Facebook raadt ook dit voorstel af, omdat er volgens het bedrijf al genoeg aan gedaan wordt. 

Van Facebooks werknemers wereldwijd was in 2016 67 procent man, in de top van het bedrijf was ruim driekwart van de werknemers man. Daarmee is het bedrijf geen uitzondering in Silicon Valley, waar de meeste bedrijven worstelen met een oververtegenwoordiging van witte mannen in hun gelederen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van