Ga naar de inhoud
Bedrijven

Tata Steel geeft managers bonus om te blijven werken

Beeld © ANP

In tijden van een krappe arbeidsmarkt is het een uitdaging om goed personeel te vinden en te behouden. Tata Steel Europe heeft daarom een aanblijfbonus in het leven geroepen. Dat zou weleens een teken kunnen zijn dat een fusie met ThyssenKrupp dichtbij is.

De honderd belangrijkste medewerkers van het bedrijf hebben een 'blijfpremie' gekregen van minstens anderhalf jaarsalaris. Een woordvoerster van het bedrijf bevestigt berichtgeving hierover van het FD, dat een intern verspreid document in handen kreeg.

Het gaat om zestig topmanagers in Engeland en veertig in Nederland. De bonus zou ervoor moeten zorgen dat de topfunctionarissen ten minste twee jaar voor het bedrijf blijven werken. 

Staalfusie op komst?

Waarnemers zien de bonus als een signaal dat er een fusie aan zit te komen. Retentiebonussen, zoals ze ook wel worden genoemd, komen namelijk vaak voor in het proces in aanloop naar een overname, stelt advocaat Ernst van Win tegenover de krant. Die worden dan ingezet om sleutelpersonen, die grote toegevoegde waarde voor een bedrijf hebben, een jaar of langer aan een bedrijf te binden.

Tata Steel praat al een jaar met het Duitse ThyssenKrupp over een mogelijke fusie van de staalactiviteiten. De vrees bestaat dat daarbij 4000 van de 9000 banen in Nederland verdwijnen naar Duitsland.