Bedrijven

Afkickkliniek Solutions Center hing aan zijden draad

16 februari 2017 12:00 Aangepast: 16 februari 2017 15:30
Verslavingskliniek SolutionS in Voorthuizen Beeld © SolutionS

Solutions Center, tot voor kort een van de grootste private verslavingsklinieken in Nederland, was bijna failliet. Dat zegt nieuwe directeur Pieter Jonkers tegen RTL Z. Onder de nieuwe eigenaren is de kliniek weer aan het opkrabbelen, maar het bedrijf staat nog steeds onder bijzonder beheer van de bank.

Solutions Center in het Gelderse Voorthuizen werd opgericht in 2008. De kliniek groeide in snel tempo uit tot een van de grootste private aanbieders van verslavingszorg in Nederland. In 2011 was Solutions Center goed voor een omzet van 19 miljoen euro.

Ruzie met zorgverzekeraar

In 2013 kwam de kliniek echter in aanvaring met zorgverzekeraar DSW. Die vond dat verslavingsklinieken veel te makkelijk hun behandelingen vergoed kregen. De behandelingen bij Solutions Center wilde de zorgverzekeraar helemaal niet meer vergoeden, omdat deze in het verleden 'onrechtmatig en ondoelmatig' tot stand zouden zijn gekomen. Bovendien eiste DSW 1,2 miljoen euro terug.

Mede door de discussies over omzetverantwoording blijkt Solutions Center diep in de problemen te zijn gekomen. Uit de donderdag met grote vertraging verschenen jaarrekening over 2015 blijkt dat de kliniek dat jaar nog maar een omzet boekte van 9,9 miljoen euro. Dat is bijna een halvering ten opzichte van 2011. Onder de streep stond een marginaal winstje, van 129.000 euro.

Kredietafspraken

Ook blijkt dat Solutions Center eind dat jaar niet meer aan de afspraken met de banken voldeed. Daardoor kon huisbank ABN Amro de kredietfaciliteit opzeggen, waarschuwt controlerend accountant Peter van Haeften van accountantskantoor IUS in de begeleidende verklaring. ABN Amro had 12 miljoen euro aan leningen uitstaan bij de kliniek.

Volgens huidig topman Jonkers voldoet de afkickkliniek inmiddels wel weer aan de afspraken met de bank. "In 2016 is een bescheiden winst gedraaid. En de eigenaren hebben hun leningen achtergesteld bij die van de bank." Daardoor heeft de bank bij een eventueel faillissement meer kans haar geld terug te krijgen.

Rand van faillissement

"2015 was een zwaar jaar", erkent huidig topman Jonkers. "Het bedrijf is toen bijna omgevallen." Jonkers wijt de problemen aan de toenmalige directie, die het bedrijf in 2011 had overgenomen. "Die hebben niet zulke handige dingen gedaan, waardoor het bedrijf op de rand van een faillissement kwam te staan."

Solutions Center werd opgericht door zorgondernemers Mario de Wit, Rob Barnstijn en Don Schothorst. In 2011 werd de kliniek overgenomen door Sjaak Haakman en Joep van Straaten. Schothorst bleef als 'het gezicht van de kliniek' betrokken. Volgens directeur Jonkers hebben oprichters De Wit en Barnstijn het bedrijf in 2015 teruggekocht en gered.

Mario de Wit raakte in november overigens in opspraak door zijn rol bij het faillissement van Medisch Centrum Amstelveen.

Geen goedkeuring cijfers

Ook bij Solutions Center zijn de problemen nog niet voorbij. Jonkers bevestigt dat de kliniek nog steeds bij 'bijzonder beheer' van de bank zit, de afdeling voor probleemkredieten. Ook opvallend is dat de controlerende accountant geen goedkeurende handtekening onder de cijfers van 2015 heeft willen zetten.

Dat komt omdat de instelling 'als gevolg van softwareproblemen' geen zekerheid kan geven over de 'juistheid van de declaraties in 2015'. En daar hangen de eindafrekeningen van de zorgverzekeraars van af. Daardoor 'blijven onzekerheden bestaan met betrekking tot de omzetverantwoording en de daarmee samenhangende posten', aldus de accountant.

Softwareproblemen

Volgens Jonkers hanteerde de voormalige directie een eigen softwaresysteem. "De nieuwe directie ging werken met het standaard systeem Medicore. Omdat de directiewissel in 2015 niet op een vriendelijke manier verliep, was er geen goede overdracht."

Volgens Jonkers kan de accountant de cijfers weer goedkeuren, zodra de zorgverzekeraars de gedeclareerde zorg definitief hebben geaccordeerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore