Meelwormen, krekels en sprinkhanen zijn het voedsel van de toekomst, denken verschillende wetenschappers en telers. In Venlo moet daarom een campus verrijzen waar bedrijven en scholen samen de gehele Nederlandse productie van eetbare insecten verzorgen.
Noord-Limburg wil het kloppende hart worden van de Europese insectenteelt. Op het voormalige Floriadeterrein in Venlo zijn alle ingrediënten aanwezig voor zo'n insectencampus, denkt voorzitter Eric Michels van de Verenigde Nederlandse Insectentelers (Venik). "De vraag naar eiwitrijk voedsel neemt de komende decennia sterk toe. Insecten zijn de oplossing, als voedsel voor dieren én mensen", zegt Michels in gesprek met RTL Z.
Lolly's met insecten
In Nederland werken verschillende partijen aan de teelt van insecten. Groothandel DeliBugs, dat lolly’s met insecten verkoopt, springt het meest in het oog. Maar ook de universiteiten in Wageningen en Maastricht en de agrarische hogeschool HAS doen onderzoek. Michels wil al deze partijen samen laten komen op één plek zodat schaalvergroting en kennisdeling mogelijk is.
In Venlo moeten straks vier insectensoorten worden gekweekt. Michels: "In totaal zijn er meer dan 1900 eetbare insecten. Meelwormen, zwarte soldatenvliegen, krekels en sprinkhanen zijn de meest aantrekkelijke soorten." We hoeven overigens straks geen sprinkhanen op ons bord te verwachten. De insecten worden na de kweek onderkoeld tot ze sterven en vervolgens als ingrediënt veelal 'onzichtbaar' verwerkt in voedselproducten.
'Enorme vraag'
Insect Europe, eigenaar van DeliBugs, ziet de samenwerking wel zitten. Ger van der Wal: "Er zijn veel groepjes ontstaan in Nederland. Samen staan we sterker en kunnen we grotere volumes produceren. Er is een enorme vraag naar eiwitproductie vanuit het bedrijfsleven. Denk vooral aan sportvoeding of bedrijven die bezig zijn met alternatieven voor vismeel. En dan is er nog het duurzaamheidsverhaal."
Want insecten zijn niet alleen voedzaam en gezond, de kweek is ook duurzaam. Hoogleraar tropische entomologie Arnold van Huis denkt dat we met het op grote schaal produceren van eetbare insecten het voedselprobleem van de groeiende wereldbevolking kunnen oplossen. Het kweken van insecten kost bijna geen CO2-uitstoot en er is veel minder landbouwgrond, voer en water voor nodig.
Een impressie van de insectencampus in Venlo (foto: IPIP)
Haken en ogen
Voedselexpert Anneke Ammerlaan ziet insecten niet zozeer als hét voedsel van de toekomst. "Wel zijn insecten één van de eiwitbronnen van de toekomst. In bijvoorbeeld sojabonen zitten ook veel eiwitten. Maar je kunt niet zeggen dat we straks alleen maar insecten eten. In de insectenburger zit bijvoorbeeld maar 20 procent insecten."
Volgens haar zijn er nog enkele haken en ogen. Ammerlaan: "De insectenhype is al tien jaar aan gang. Maar er is nog veel onderzoek nodig voordat je het overal kunt gaan verkopen. Insecten zijn een novel food, en voldoen daarom aan strenge eisen. Ik verwacht dat het nog zo'n 10 tot 15 jaar gaat duren. Al is Nederland redelijk aan het pionieren, vooral in Wageningen."