Ga naar de inhoud
Bedrijven

Shell wint samen met Total oliecontract in Mexico

Beeld © Getty Images

Shell heeft samen met Franse concurrent Total een contract binnengehaald om olie te gaan winnen in de Mexicaanse Golf. Dat blijkt uit documenten van de Mexicaanse toezichthouder op de mijnbouw en oliewinning.

In totaal werden er 15 concessies (het recht om in een land waar olievelden liggen, de olie uit de grond te halen) geveild, Shell en Total wisten kavelnummer 15 in de wacht te slepen. Dat is een gebied voor de kust van de deelstaat Campeche, van in totaal 972 vierkante kilometer. Het veld is goed voor 496 miljoen vaten olie, schrijft persbureau Reuters

Samen met Total

De Mexicaanse staat participeert voor 30 procent in het project, Total en Shell kunnen dus samen de resterende 70 procent van de opbrengst verdelen. Hoeveel Shell en Total hebben betaald voor het recht om naar olie te gaan boren in het gebied, is niet bekendgemaakt. 

Van de 15 olievelden die ter veiling werden aangeboden, werden er vijf níet verkocht. De andere kavels gingen overwegend naar Mexicaanse bedrijven, maar ook het Italiaanse ENI en het Russische Lukoil haalden concessies binnen.