Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Bezorgers PostNL krijgen vast contract en moeten koelkasten vullen

15 april 2016 07:14 Aangepast: 30 november 2017 08:22
Beeld © ANP

Bij PostNL krijgt vanaf nu iedere nieuwe pakketbezorger een vast contract. Daarmee maakt het grootste postbedrijf van Nederland een eind aan de discussie over schijnzelfstandigen én het maakt een nieuw soort dienstverlening mogelijk.

Dat zegt topvrouw Herna Verhagen vanochtend in een interview met de Volkskrant. Volgens de baas van PostNL gaat de pakketmarkt de komende jaren 'ingrijpend veranderen' en 'daar hoort een korps aan pakketbezorgers bij van wie er meer een arbeidsovereenkomst met PostNL hebben.'

Koelkast vullen
Die ingrijpende veranderingen komen vooral door de veranderende eisen van de consument. "Je krijgt een andere vorm van dienstverlening. We plaatsen een koelkast en nemen de oude weer mee. Een consument wil dat één keer per week zijn koelkast gevuld gaat worden."

"Dat zijn logische werkzaamheden voor pakketbezorgers. Dan heb je een bepaalde stabiliteit nodig, een groep mensen die hoge kwaliteit leveren", zegt Verhagen. "Een vertrouwd gezicht dat jou vriendelijk te woord staat."

Schijnzelfstandigen
Met het nieuwe beleid hoopt PostNL ook een einde te maken aan het gedoe rond schijnzelfstandigen. Het bedrijf heeft vaak onder vuur gelegen omdat het pakketbezorgers te weinig zou betalen door ze als zzp'ers aan de slag te laten gaan. De vakbonden waren hier kritisch over, omdat deze mensen in de praktijk helemaal geen ondernemers zouden zijn, maar vaste krachten met slechte arbeidsvoorwaarden.

Alle freelance pakketbezorgers hebben vorig jaar al het aanbod gekregen om in dienst te treden. Zo'n 10 procent, 120 mensen, zou daarop in zijn gegaan. Ook de overgebleven zzp'ers hebben betere arbeidsvoorwaarden gekregen.

Met het nieuwe beleid is een 'miljoeneninvestering' gemoeid. Hoeveel het precies gaat kosten, is niet bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore