Bedrijven

Unilever sluit vestiging in Vlaardingen, verplaatst 750 banen

06 oktober 2016 12:05 Aangepast: 30 juli 2017 04:30
Werknemers van de Unileverfabriek in Rotterdam. Beeld © ANP (Archieffoto)

Levensmiddelenfabrikant Unilever sluit haar vestiging in Vlaardingen. Het bedrijf voegt drie onderzoeksafdelingen samen in een nieuw te bouwen Foods Innovation Centre in Wageningen.

Behalve de werknemers uit Vlaardingen moeten ook die van de onderzoeksafdelingen in het Duitse Heilbronn en het Poolse Poznan op zoek naar ander werk óf verhuizen naar Wageningen. In Heilbronn werken ongeveer 200 mensen op de onderzoeksafdeling, vertelt een woordvoerder van die vestiging aan RTL Z. In Poznan werken ongeveer 50 mensen. 

Volgens hem worden de plannen juist nu al aangekondigd zodat rustig met werknemers gesproken kan worden over hun toekomst. De vestiging in Wageningen zal in het tweede kwartaal van 2019 klaar zijn. In totaal gaan daar 550 mensen werken, waarvan in ieder geval 300 uit Vlaardingen. 

Verplaatsing van banen

In Vlaardingen wordt niet alleen gewerkt aan voedselontwikkeling, er zijn ook afdelingen die zich bezighouden met onder meer het maken van wasmiddelen en vaatwastabletten, waar een kleine 200 mensen werken. Die activiteiten worden verplaatst naar Groot-Brittannië. Daar wordt de R&D-vestiging uitgebreid met 200 nieuwe banen, in principe voor de werknemers uit Vlaardingen.

In theorie is er dus voor iedere werknemer van de afdelingen die worden opgeheven (in Duitsland, Nederland en Polen) een nieuwe baan beschikbaar bij het bedrijf, maar of dat in de praktijk ook zo zal gaan is de vraag. "Ervaring uit het verleden heeft ons geleerd dat als mensen zo ver moeten verhuizen, je niet iedereen meekrijgt", legt een woordvoerster van Unilever Benelux uit. Verder kan ze niet garanderen dat er tot 2019 geen banen verloren gaan. 

De werknemers van de margarine-afdeling in Vlaardingen verhuizen namelijk 15 km oostwaarts, ze gaan in de margarinefabriek in Rotterdam werken. 

Vakbonden bezorgd

Vakbonden maken zich toch zorgen, omdat het plan behalve geschuif met personeel ook geen zekerheid biedt dat iedereen zijn baan houdt. Marco Vallebella van De Unie wijst op de aanname van Unilever dat Duitse en Poolse werknemers niet zullen verhuizen en dat daardoor banen voor Vlaardingse werknemers gegarandeerd zijn. 

Bij de FNV vooral verontwaardiging over de afstand van de nieuwe mogelijke werklocaties tot Vlaardingen. "Dit is te gek voor woorden'', zegt bestuurder Marjolein Dubbelaar. "Naar Wageningen, dat is ruim 100 kilometer verderop. Of naar andere locaties in Nederland of zelfs Engeland. Dat kun je toch niet vragen van je werknemers?"

'Op de kosten letten'

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers in juli kondigde topman Polman al aan dat het bedrijf op de kosten zou blijven letten, omdat er nog geen tekenen te zien waren van het aantrekken van de economie. 

Het is niet de eerste reorganisatie dit jaar bij Unilever, in februari verdwenen ongeveer 200 banen omdat ze naar het buitenland werden verplaatst. Het ging vooral om financiële functies en IT-banen. Van de 175.000 werknemers wereldwijd werkten na deze ontslagronde nog 3000 in Nederland. 

Tweede reorganisatie in een jaar

Unilever heeft wereldwijd zes van deze research & development-afdelingen, behalve in Vlaardingen nog twee in Groot-Brittannië, een in de Verenigde Staten, een in India en nog een in China. In totaal werken er 6000 mensen. 

In Vlaardingen wordt al ruim 50 jaar gewerkt aan het verbeteren van wasmiddelen en vaatwastabletten, maar ook aan mayonaise en olijfolie, schrijft Unilever op haar eigen website. Daarnaast werd het 'wetenschappelijk fundament gelegd' voor de gezondheidsclaims van Becel en Blue Band. 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore