Ga naar de inhoud
Bedrijven

Kamer van Koophandel omzeilt Wet Normering Topinkomens

Bij interim-bestuurders in de publieke sector kan de vlag uit. De Kamer van Koophandel heeft een maas in de Wet Normering Topinkomens gevonden. Door een interim-bestuurder een afkoopsom te betalen, ontving hij fors méér dan de normaal toegestane beloning.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is de constructie wettelijk toegestaan. "Maar als dit mag, dan deugt de wet niet", zegt D66-Kamerlid Wouter Koolmees.

Vertrekpremie
Halverwege 2013 benoemde de Kamer van Koophandel (KvK) René van de Kieft tot interim financieel bestuurder. In april 2015 vertrok hij weer bij de organisatie die onder meer verantwoordelijk is voor de registratie van bedrijven en hun bestuurders.

Uit de meest recente jaarrekening blijkt dat de KvK de interim-bestuurder in 2014 bijna 220.000 euro betaalde. In 2015 ontving Van de Kieft voor vier maanden werk ruim 88.000 euro. Daarbovenop toucheerde hij vorig jaar een ‘uitkering wegens beëindiging dienstverband’ van ruim 72.000 euro.

Zowel de reguliere beloning als de vertrekpremie van Van de Kieft zitten net onder de maxima die worden toegestaan door de Wet Normering Topinkomens (WNT). Dat moest, want ook interimmers die langer dan zes maanden in dienst zijn, vallen onder de wet die te hoge beloningen in de (semi-)publieke sector moet voorkomen.

Korte klussen
Opmerkelijk is echter, dat een interimmer een vertrekpremie ontvangt. Dergelijke tijdelijke bestuurders worden in de regel aangenomen voor korte klussen en ontvangen daarom geen gouden handdrukken.

De Kamer van Koophandel van de KvK bevestigt de constructie. "Met hem is vooraf een afspraak gemaakt binnen de normen van de WNT", aldus woordvoerster Joyce Philippart. "De afspraak was die voor de vervulling van een tijdelijke zware positie. Vanwege de tijdelijkheid is een afspraak gemaakt over de hoogte van het inkomen en over een premie bij vertrek." Volgens de KvK waren er voor de functie weinig geschikte kandidaten. Van de Kieft is sinds mei vorig jaar directievoorzitter van pensioenuitvoerder MN.

Ontwijkingsconstructie
De KvK valt onder het ministerie van Economische Zaken, maar het toezicht op de naleving van de Wet Normering Topinkomens door de organisatie ligt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens woordvoerster Julia Rademaker is de betaling van een vertrekpremie aan een interim-bestuurder toegestaan. "Het mag van de wet."

"Als dit mag, is het heel raar", zegt Kamerlid Koolmees (D66). "De betaling van een vertrekpremie aan een interimmer lijkt op een ontwijkingsconstructie, die voorkomen zou moeten worden. De overheid moet het goede voorbeeld geven. Door dergelijke trucjes wordt de teleurstelling in de wet gevoed."

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt niet te vrezen dat de wettelijke maximumbeloning voor interimmers door de betaling van vertrekpremies massaal zal worden omzeild. "Die signalen hebben ons tot dusverre niet bereikt." De vertrekpremie van Van de Kieft had de toezichthouder overigens zelf niet ontdekt.