Ga naar de inhoud
Bedrijven

Verslavingsinstelling Novadic-Kentron wankelt na nieuw miljoenenverlies

Zorgverzekeraars vergoeden soms wel 40 procent minder dan dat ze zeggen, stelt stichting Zorghuis. Beeld © iStock

Zorginstelling Novadic-Kentron in Vught staat op de rand van de afgrond na een nieuw miljoenenverlies. Dat blijkt uit de onlangs met grote vertraging verschenen concept-jaarrekening over 2015. "De situatie is kritisch, maar niet hopeloos", aldus topman Walther Tibosch.

De Brabantse aanbieder van verslavingszorg telt zo'n 900 werknemers, en behandelde in 2015 bijna 8600 mensen. Op een omzet van ruim 64 miljoen euro boekte de instelling een verlies van 6,7 miljoen. Het jaar daarvoor boekte de instelling eveneens ruim 6 miljoen euro verlies.

Verkeerde zorgdeclaraties

De nieuwe verliezen zijn grotendeels het gevolg van verkeerd gedeclareerde zorg. Uit onderzoek bleek dat de zorginstelling in de jaren 2014 en 2015 ten onrechte vele miljoenen in rekening bracht bij de zorgverzekeraars. De zorg werd wel verleend, maar voldeed niet aan de eisen voor declaratie.

Mede om dat te herstellen, zette Novadic-Kentron eerder al ruim 3 miljoen apart. Over 2015 moest de zorginstelling nog eens bijna 7 miljoen reserveren. Uit het jaarstuk, dat afgelopen donderdag als 'definitief-concept' verscheen, blijkt dat de instelling in deze cijfers het zwartste scenario hanteert. "In principe kunnen de zorgverzekeraars dat bedrag terugclaimen, maar het is nog niet zeker hoeveel er daadwerkelijk wordt teruggevorderd", licht topman Tibosch toe.

Positie zorgwekkend

Door de nieuwe miljoenenverliezen is de financiële positie van de zorginstelling nog zorgwekkender geworden. Vorig jaar voldeed Novadic-Kentron al niet meer aan de financieringseisen van de banken. Inmiddels is de solvabiliteit, een cijfer dat de financiële positie van bedrijven weergeeft, verder gedaald tot 8,2 procent. De huisbanken hanteren voor hun kredieten een eis van respectievelijk 15 (ING) en 20 procent (Rabobank).

Novadic-Kentron erkent in het verslag dat het niet aan de financieringseisen voldoet, en tekent bovendien aan dat de banken daarvoor géén tijdelijke toestemming hebben gegeven. Ook benadrukt de zorginstelling dat er voor 2017 "aanvullende liquiditeiten" nodig zijn, ofwel meer leningen. Daardoor is "het voortbestaan van de stichting onzeker", schrijft de instelling.

Systeem-instelling in verslavingszorg

De zorginstelling onderhandelt momenteel met de zorgverzekeraars, de banken en het Waarborgfonds voor de Zorgsector "constructief over een structurele oplossing", aldus Tibosch. Volgens de topman willen alle betrokken partijen voorkomen dat de zorgverlener omvalt. "Met de 8000 mensen die wij jaarlijks behandelen worden wij in de verslavingszorg als systeem-instelling gezien, zoals de systeembanken in de financiële sector."

Als er geen zelfstandige oplossing komt, kan de instelling nog worden overgenomen door een andere zorginstelling. Binnen drie tot vier maanden moet er "volledige duidelijkheid" zijn over de toekomst, benadrukt de bestuursvoorzitter.

Uit de stukken blijkt dat de jaarrekening als gevolg van de vele onzekerheden nog niet is goedgekeurd door de raad van toezicht. Ook accountant Deloitte heeft de jaarrekening nog geen goedkeurende verklaring meegegeven.

Afkoopsom bestuurder

Uit de jaarrekening blijkt verder dat ex-topman Roel Hermanides, die in 2015 moest opstappen na onenigheid met zijn toezichthouders, een jaar lang is doorbetaald als 'adviseur'. Daar bovenop ontving de ex-topman, onder wiens leiding de zorginstelling in de problemen kwam, nog een afkoopsom van 75.000 euro.

Tibosch benadrukt dat Hermanides als adviseur daadwerkelijk werkzaam is geweest voor de instelling, vooral als deskundige op het gebied van de verslavingszorg. De vertrekregeling is goedgekeurd door de toezichthouders van de zorginstelling.

De raad van toezicht van Novadic-Kentron staat onder leiding van Ton Kessels, die in 2012 vertrok als bestuursvoorzitter van de Brabantse zorginstelling Pantein 'om volop tijd te krijgen voor zijn privéleven'. Ook Kessels streek na zijn vertrek bij Pantein nog bijna twee ton op als adviseur van de instelling.

Dit is een artikel van