Bedrijven

PostNL maakt zwakke winst, maar gaat wel weer dividend uitkeren

08 augustus 2016 08:05 Aangepast: 30 juli 2017 18:00
Beeld © ANP

Voor het eerst in vijf jaar denkt PostNL weer dividend te kunnen uitkeren. Het bedrijf kampte jaren met een negatief eigen vermogen, maar door de overname van TNT door FedEx is de kapitaalpositie flink verstevigd.

Vanaf volgend jaar kunnen beleggers weer dividend tegemoet zien, laat PostNL weten. Het postbedrijf gaf al eerder aan dat uitkering van dividend in 2017 mogelijk zou zijn, als de overname van TNT zou worden afgerond en de rente niet verder zou dalen. Het bedrijf heeft nu zelfs ruimte om een verdere daling van de rente te kunnen doorstaan.

De dalende rente speelt een rol bij het pensioenfonds van PostNL. Door de huidige, ultralage rente is een 'buitengewone situatie' ontstaan, geeft CEO Herna Verhagen aan. Dat maakt dat die situatie eerder niet is onderkend, zegt ze. "We begeven ons op terrein dat ook voor accountants vrij nieuw is." Een verdere daling zal echter meevallen in effect op het bedrijf: "We zijn weerbaarder tegen de lage rente dan we dachten."

Winst omlaag

De omzet van PostNL stabiliseerde afgelopen kwartaal op 824 miljoen euro. De operationele winst ging met een kwart omlaag naar 47 miljoen euro; de nettowinst kwam uit op 166 miljoen euro, tegen een verlies van 4 miljoen euro een jaar eerder. "Dat is flink meer nettowinst", zegt verslaggever Bart Reijnen. Daar moet je wel bij aantekenen dat verreweg het grootste gedeelte komt uit de verkoop van TNT aan FedEx. Daar had PostNL een groot belang in en daar kunnen ze dus nu op cashen."

PostNL blijft in de verwachting van Verhagen een zelfstandig bedrijf, nadat eerder dit jaar een overname door Bpost afketste. "We hebben vorig jaar een strategie gepresenteerd die laat zien dat we een gezond bedrijf zijn en een mooie toekomst hebben. In de toekomst zullen we krimp moeten opvangen met kostenbesparingen en veel groei realiseren door investeringen die we doen in innovatie. Dat levert veel pakketten op, zoals je ziet in de resultaten van het tweede kwartaal van 2016. Dat kan op eigen benen, daar ben ik van overtuigd."

De winstverwachting blijft gelijk voor 2016 en de periode tot 2020.

Groei in bezorging maaltijdboxen

PostNL heeft nog steeds last van een krimpende postmarkt: vorig jaar kromp de markt 7,6 procent, over heel 2016 zo'n 9 procent. Daar tegenover staat nog steeds flinke groei van het aantal pakketjes dat bezorgd moet worden. De pakketmarkt nam met 16 procent toe; de redding voor PostNL. "De volumedaling in post is een feit, mensen versturen nu eenmaal minder kaarten en brieven. Daar passen we het bedrijf steeds op aan", zegt Verhagen. "Daar tegenover staat dat we veel investeren in groei, die zit in pakketten. Zowel nationaal en internationaal."

Die groei in pakketbezorging zit voor een groot deel in voedsel, merkt ze daarbij op: "We beleveren in Nederland heel veel maaltijdboxen en andere voedselproducten aan huis. Dat is één van de groeikernen die we hebben opgebouwd in de afgelopen tijd." PostNL gaat nu ook grote pakketten, zoals wasmachines en koelkasten, niet alleen versturen, maar ook aansluiten. "Maaltijdboxen gaan we niet voor je koken", lacht Verhagen.

Geen winst in buitenland

De buitenlandse activiteiten van PostNL vielen tegen dit jaar. Na een plus van 5 miljoen vorig jaar werd er afgelopen kwartaal geen winst, noch verlies gemaakt. Verhagen geeft wel aan daar herstel te zien in de komende maanden. "Zowel in Duitsland als Italië kunnen we profiteren van kostenbesparingen en hebben we klanten gewonnen. Die gaan naar verwachting voor extra volume zorgen.''

Bekijk hier het interview van Bart Reijnen met Herna Verhagen:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore