Bedrijven

Modeketen Witteveen failliet om belastingschuld van 1,5 miljoen

26 juli 2017 10:22 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Presentatrice Quinty Trustfull had haar eigen kledinglijn bij het bedrijf. Beeld © Archieffoto ANP

Een te hoog opgelopen belastingschuld doet Witteveen Mode de das om. Het in damesmode gespecialiseerde bedrijf is gisteren failliet verklaard. De website is niet meer bereikbaar.

Het advocaten- en notarissenkantoor dat het faillissement gaat afhandelen bevestigt tegenover RTL Z berichtgeving hierover in De Telegraaf. Het is nog onduidelijk of de winkels, of een gedeelte ervan, nog opengaan. "De curator is nu bij het bedrijf om te kijken wat de mogelijkheden zijn", aldus een collega van curator Rinke Dulack.

De winkels zijn vandaag open en zullen zo lang mogelijk open worden gehouden. Hoe lang dat is, kan de woordvoerster niet zeggen. 

400 werknemers

Het bedrijf dat van oorsprong uit Zeist komt heeft zo'n 400 mensen in dienst, wat er met hen gebeurt is ook nog onduidelijk. Een eventuele doorstart probeert de curator met zo veel mogelijk mensen te maken. 

De Utrechtse rechtbank verklaarde het bedrijf failliet op verzoek van de Belastingdienst, blijkt uit het vonnis in handen van RTL Z.

1,5 miljoen euro schuld aan de Belastingdienst

De fiscus had in totaal nog 1,5 miljoen euro aan achterstallige omzet- en loonbelasting te goed. Omdat de Belastingdienst voor de maand juni hetzelfde probleem zag opdoemen, geeft de rechter de dienst gelijk. 

Wat verder meespeelt in de beslissing van de rechtbank is dat Witteveen ook andere schuldeisers langer dan 90 dagen op hun geld liet wachten. Het bedrijf kon volgens onderzoek van de rechtbank al langere tijd de schulden niet betalen. 

'Belastingdienst vroeg om faillissement'

Dat het bedrijf omvalt is opmerkelijk, begin juni gaf de AFM nog toestemming voor een reddingsplan. Huisbank ABN Amro zou een gedeelte van de schuld omzetten in een gedeeld eigenaarschap. 

Dit reddingsplan moest nog wel administratief afgehandeld worden, maar het bedrijf is gisteren toch failliet verklaard. Dat gebeurde op verzoek van de Belastingdienst omdat de keten zich niet aan de betalingsregeling hield. 

'Geen commentaar'

Een woordvoerster van de fiscus wil het bericht ontkennen noch bevestigen. "Wij doen nooit uitspraken over individuele gevallen", zegt zij.

"Wij hebben een poosje geleden de AFM toestemming gevraagd voor een schuld-aandelenswap", laat een ABN Amro-woordvoerder weten. "Die is in gang gezet, maar door het faillissement kunnen wij dit niet afronden." ABN Amro heeft 'geen mening' over de gang van zaken, zegt de woordvoerder. Ook over de hoogte van de schuld van Witteveen aan ABN wil hij niets kwijt. 

'In de SALE'

Presentatrice Quinty Trustfull was uithangbord van het merk en had een kledingcollectie onder de naam 'Quinty's Favorites' bij Witteveen. Begin juli postte zij nog een foto op Instagram van de uitverkoop van het merk. 

 

Ik ben nu in de SALE--. Sla je slag. #sale #witteveen #quintysfavorites

A post shared by Quinty Trustfull Official (@qtrustfull) on

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van