Ga naar de inhoud
Bedrijven

Erkent Shell de 'carbon bubble'?

Volgens Shell-topman Van Beurden is niet de lage olieprijs de grootste uitdaging, maar een toekomst waarin we veel minder fossiele brandstoffen zullen gebruiken. De olie-industrie heeft misschien niet zo'n lange toekomst als we vijf jaar geleden nog dachten, zegt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus.

Erkent Shell de 'carbon bubble'?

02:31

''Tien jaar geleden stopte Shell met zonne-energie. Ze moeten nu hun strategie volledig opnieuw herdefiniëren.''

Er is al langer een discussie over de waarde van de oliemaatschappijen. ''Als er in de toekomst minder olie wordt gebruikt en tweederde van de olievoorraden in de grond moet blijven, om de opwarming van de aarde te beperken, dan zegt Van Beurden in feite dat de zeepbel in fossiele brandstoffen een feit is'', aldus De Geus.

''Shell pleit ook voor een prijs voor CO-uitstoot. Dat is een beetje een sub-agenda, want Shell zit ook in gas, maar het geeft wel aan dat dingen behoorlijk hard aan het schuiven zijn.''

''Van Beurden zegt er alles aan te zullen doen om het dividend te handhaven, zijn opmerking dat minder gebruik van fossiele brandstoffen de grootste bedreiging is, plaatst dat verhaal in een nog scherper perspectief'', zegt De Geus.