Bedrijven

Shell: grotere rol duurzame energie én aardgas

24 mei 2016 16:58 Aangepast: 31 juli 2017 10:00
Beeld © ANP

Duurzame energie gaat een grotere rol spelen, maar olie en gas blijven voorlopig nodig, zegt topman Van Beurden van Shell.

Van Beurden vindt het alleen vanuit strategisch en commercieel oogpunt niet verstandig om alleen in te zetten op duurzame energie.

Dat zegt Shell-topman Ben van Beurden op de aandeelhoudersvergadering. Verder is het volgens hem niet slim om simpelweg alle activiteiten in olie en gas om te ruilen voor duurzame energie.

'Grote investeringen en rendement aandeelhouders'

Bij zo’n omslag zouden immers grote investeringen zijn gemoeid, over een groot aantal jaren. Verder levert dat voor aandeelhouders het risico op dat de rendementen door een versnelde verschuiving naar duurzame energie lager uitvallen.

Van Beurden stipt aan dat er in het huidige energiesysteem 55 biljoen dollar is geïnvesteerd en het systeem moet blijven groeien om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen.

Olie en gas zijn volgens hem nu goed voor de helft van de consumptie wereldwijd. Bijna de helft van de industrie wordt voorzien door olie en gas en meer dan 90 procent van het transport heeft olie nodig.

'Belang van duurzaam zal stijgen'

Het is volgens Van Beurden technisch haalbaar om aan de toekomstige vraag naar energie te voldoen en tegelijkertijd gedurende deze eeuw de uitstoot van CO2 tot nul terug te brengen.  

Volgens van Beurden is daar wel een ongekende samenwerking voor nodig.

Het belang van duurzame energie zal in toenemende mate stijgen, aldus Van Beurden. Daarbij moet volgens hem het aandeel van elektriciteit in de consumptie van energie wereldwijd stijgen van nu 20 procent tot circa 50 procent. Daar is wel tijd voor nodig, geeft hij aan.

'Actief meedoen aan energietransitie'

Shell wil actief meedoen aan de energietransitie, zegt Van Beurden. Dat betekent volgens hem dat er moet blijven worden geïnvesteerd in olie en aardgas, terwijl er ook moet worden gekeken naar kansen in energie met minder CO2-uitstoot.

Van Beurden maakt van de gelegenheid gebruik door nog maar eens te wijzen op het feit dat bij het gebruik van aardgas de helft minder CO2-uitstoot oplevert in vergelijking met steenkool.

'Overheden moet CO2-uitstoot beprijzen'

Er zal ook volgens hem ook moeten worden verder gegaan met het ontwikkelen van technologieën, zoals het afvangen en opslaan van CO2. Maar in onder meer Nederland is dat niet onomstreden.

Shell wil ook efficiënter gaan werken en minder gas affakkelen.

Shell blijft een voorstander van het beprijzen van CO2 door de overheid, dat is volgens het concern het meest effectieve beleidsinstrument om de emissie van CO2 permanent terug te dringen.

'Op drie manieren focus op duurzame energie'

Voor wat betreft duurzame energie kan Shell naar eigen zeggen meer focus leggen. In de eerste plaats nieuwe brandstoffen voor transport, zoals biobrandstof en hybride voertuigen. Ten tweede, geïntegreerde oplossingen, zoals wind en zonne-energie. Daarbij kan gas inspringen als wind en zon niet genoeg opleveren. Ten slotte kunnen voor klanten nieuwe bedrijfsmodellen voor energie worden gevonden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore