Bedrijven

Shell investeert in groene energiefondsen

12 april 2016 11:30 Aangepast: 31 juli 2017 20:00

Shell investeert niet alleen in olie en gas, maar ook in duurzame zaken. De venture capital-arm van de oliegigant heeft in twee fondsen geïnvesteerd die zich richten op groene energie. Het gaat om het Chinese GRC SinoGreen Fund III en het Amsterdamse SET Ventures.

Shell wil zelf weinig over de investering kwijt. "Wij zeggen nooit om hoeveel geld het gaat bij investeringen. Het fonds, Shell Technology Ventures, investeert regelmatig in gas- en olietechnologie, maar ook in groene energie, zoals nu", zegt een woordvoerder.

'Kleine investeerder'
Rene Savelsberg, de mede-oprichter en CEO van SET Ventures, wil ook niet zeggen om hoeveel geld het gaat. "Dat laten we aan Shell over. Wat ik wel kan zeggen is dat we in totaal negen investeerders hebben die samen goed zijn voor bijna 60 miljoen. Shell is in dat veld een kleine investeerder."

SET Ventures investeert in Europese bedrijven die een grote impact kunnen hebben op de toekomst van de wereldwijde energiemarkt. Savelsberg: "Een voorbeeld is Sonnen, een Duits bedrijf dat opslagsystemen voor duurzame energie levert die mensen thuis kunnen gebruiken. Een directe concurrent van Tesla, dus."

Shell heeft er een aantal jaar over gedaan om tot een investering te komen, vertelt Savelsberg. "Wij kennen de mensen van Shell al behoorlijk lang, en in die tijd bouw je natuurlijk een relatie op. Al met al heeft het proces dus denk ik vijf of zes jaar geduurd, maar het laatste stukje ging heel snel. De timing was gewoon goed, en Sonnen was denk ik ook een goede aanleiding voor Shell."

Meer duurzaamheid
Hoewel Shell zon en wind altijd aan zich voorbij liet gaan, lijkt het erop dat het bedrijf zich steeds meer richt op duurzaamheid. In het jaarverslag van 2015 schreef Shell de intentie te hebben om meer te investeren in wind- en zonne-energie. 

De investeringen in de twee fondsen staan dan ook niet op zichzelf. Het FD schrijft dat Shell ook een belang heeft in onder andere Glasspoint Solar, een bedrijf dat zonne-energiesystemen ontwikkelt waarmee stoom wordt opgewekt die nodig is voor de olie- en gaswinning.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore