Bedrijven

Brazilië wil 100 miljoen dollar van Nederlandse schikking met SBM Offshore

08 oktober 2016 12:53 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

De Braziliaanse regering claimt 100 miljoen dollar van Nederland. Brazilië meent recht te hebben op een deel van het bedrag dat SBM Offshore betaalde aan het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) in het kader van een schikking.

Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie aan Quote. ‘Er is inderdaad een verzoek van Brazilië binnen’, meldt de woordvoerder. ‘Dit verzoek wordt nu eerst goed bestudeerd.’

Het Schiedamse SBM, dat grote vaartuigen bouwt en verhuurt voor het winnen, opslaan en verwerken van diepzee-olie, betaalde in november 2014 $240 miljoen (toen €192 miljoen) aan het OM. Daarmee kocht het strafvervolging af voor grootschalige omkoping in Afrika en Brazilië.

De schikking die SBM Offshore met de Braziliaanse autoriteiten had gesloten over de Petrobras-corruptiezaak werd juist afgekeurd door de justitie in Brazilië. Er was overeengekomen dat SBM de Braziliaanse overheid in termijnen ook 163 miljoen dollar zou betalen. 

Steekpenningen

Medewerkers van SBM en een aantal andere bedrijven betaalden jarenlang steekpenningen in Brazilië om opdrachten van staatsoliebedrijf Petrobras binnen te slepen. In het onderzoek naar de corruptie-affaire zijn in Brazilië meer dan 150 mensen opgepakt.

Naast de Braziliaanse schikking sloot SBM in 2014 al een deal ter waarde van 240 miljoen dollar met het Openbaar Ministerie in Nederland. Die boete hield verband met ongeoorloofde schenkingen door medewerkers van het bedrijf aan ambtenaren in Brazilië, en daarnaast ook aan overheidsfunctionarissen in Equatoriaal Guinea en Angola.

'Onzekerheid rond SBM nog niet voorbij'

Er blijft maar sprake van onzekerheid rond het Nederlandse concern, zeiden RTL Z-beurscommentator Hans de Geus en Maurits Heldring van ABN Amro eerder deze maand op RTL Z. Zeker ook na de afrekening van SBM met de Nederlandse overheid dachten beleggers af te zijn van de onzekerheid, aldus De Geus. ''Maar niets is minder waar en de onzekerheid lijkt alleen maar meer te kunnen worden."  En daar houden beleggers niet van, voegt Heldring toe.

Versteeg: alles bij SBM valt tegen

De koers staat nog altijd een stuk boven het niveau van een paar maanden geleden, nuanceert Jos Versteeg van Theodoor Gilissen op RTL Z. Beleggers denken misschien dat het nog gaat meevallen, maar volgens hem kun je bij SBM eigenlijk bijna geen rekening houden met meevallers. ''Want alles dat daar gebeurt valt tegen, het is een hele nare geschiedenis."

De Braziliaanse schikking was een overeenkomst tussen vijf partijen: naast SBM Offshore en oliemaatschappij Petrobras deden er ook nog drie publieke partijen aan mee. Die moeten het nog voorleggen aan een speciale kamer van het OM, legt Versteeg uit. ''Het lijkt wel een bestuurlijke chaos''.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van