Ga naar de inhoud
Bedrijven

Familie heeft geld nodig en verkoopt Havaianas voor 1 miljard euro

Beeld © Getty

De Braziliaanse familie Batista is betrokken bij een groot corruptieschandaal en heeft geld nodig om een schikking te kunnen betalen. Daarom wordt het belang in de bekende maker van teenslippers Havaianas verkocht.

Voor het belang van 54 procent krijgt de familie omgerekend zo'n 950 miljoen euro, schrijft Bloomberg. Hiermee kan het bedrijf een deel van de schikking van 2,8 miljard euro (10,3 Braziliaanse reaal) betalen, die de Batista's vorige maand met de autoriteiten overeenkwamen.

De familie werd verdacht van betrokkenheid bij verschillende omkoopschandalen waarbij zelfs president Michel Temer werd genoemd. Zo publiceerde de Braziliaanse krant O Globo op 17 mei een gesprek tussen Temer en Joesley Batista over omkoperij. Hierna gingen duizenden Brazilianen de straat op om zijn aftreden te eisen.

Andere bedrijven in de verkoop

Met de 3,5 miljard reaal die de Batista's krijgen voor hun belang in Havaians kunnen ze al een deel van dat bedrag betalen. De familie heeft nog andere bedrijven moeten verkopen. Zo werd eerder een producent van papierpulp van de hand gedaan voor omgerekend 3,8 miljard euro.

In totaal wil de familie nog eens minstens 8 miljard reaal (2,1 miljard euro) ophalen door belangen te verkopen in onder meer een zuivelbedrijf.

Premium slipper

De teenslippers van Havaianas kun je krijgen in allerlei vrolijke kleuren en het merk zit aan de bovenkant van de markt. De prijzen zijn dat ook. Voor een paar slippers betaal je al snel meer dan 20 euro, maar je kunt ze ook van 70 euro krijgen.

Beroemdheden als Kim Kardashian en Jessica Lowndes worden regelmatig gespot op Havaianas.