Ga naar de inhoud
Bedrijven

Opgestapte HAL-baas niet zomaar een topman

Martijn van der Vorm. Exclusieve foto: Roel Dijkstra

Multi-miljardair Martijn van der Vorm stapt eind volgende maand op als bestuursvoorzitter van HAL Holding. Dat heeft de beursgenoteerde investeringsmaatschappij, die grotendeels in handen is van zijn familie, vandaag bekend gemaakt.

Van der Vorm wordt vice-voorzitter van de raad van commissarissen.

De 55-jarige Van der Vorm is geen gewone bestuursvoorzitter van zomaar een beursfonds. Zijn familie bezit sinds de jaren dertig een groot belang in de rederij Holland Amerika Lijn. Martijns vader Nico richtte zich vanaf de jaren zeventig steeds meer op de pleziervaart, en verkocht het bedrijf in 1989 aan het Amerikaanse cruisevaartbedrijf Carnival. Met de opbrengst bouwde hij HAL om tot een imposante investeringsmaatschappij.

HAL bezit tegenwoordig onder meer grote belangen in beursgenoteerde bedrijven als baggeraar Boskalis, tankopslagbedrijf Vopak en SBM Offshore. Daarnaast is het de eigenaar van honderden brillenwinkels wereldwijd en zakenkrant Het Financiële Dagblad. Vorig jaar boekte HAL een nettowinst van 473 miljoen euro.

Een-na-rijkste familie

Als grootaandeelhouder van HAL staan de Van der Vorms op de tweede plaats in de meest recente lijst met de vijftig rijkste families van Nederland van zakenblad Quote. Het geschat familievermogen bedraagt 5,1 miljard euro.

Van der Vorm werd in 1990 lid van de raad van bestuur van HAL. Drie jaar later volgde hij zijn vader op als bestuursvoorzitter. Hij was toen 36 jaar oud. Gedurende zijn hele periode als topman heeft Van der Vorm de publiciteit gemeden. Interviews gaf hij nooit, en foto’s van hem zijn er nauwelijks.

Mogelijk dat het relatief vroege overlijden van zijn vader ertoe heeft  bijgedragen dat de HAL-topman, die later deze maand 56 wordt, nu al een stap terug doet. Zijn vader Nico overleed in 1995 op 68-jarige leeftijd na een slopende ziekte. Dat Van der Vorm niet tot zijn einde alleen maar keihard wil werken, bleek ook toen hij acht jaar geleden een sabbatical van een half jaar nam. In een persbericht schrijft de investeringsmaatschappij er begrip voor te hebben dat hij na 25 jaar in het bestuur het roer uit handen wil geven.

Van der Vorm wordt als bestuursvoorzitter opgevolgd door zijn rechterhand Melchert Groot, die al sinds 2003 in de raad van bestuur van HAL zit. De investeringsmaatschappij verwacht geen strategische wijzigingen als gevolg van de bestuurderswissel.