Bedrijven

Ahold Delhaize draait prima in Nederland

19 januari 2017 08:09 Aangepast: 23 februari 2018 16:18
Beeld © ANP

De omzet van Ahold Delhaize steeg in het vierde kwartaal met 3,9 procent tot 15,5 miljard euro. Vooral in Nederland ging het uitstekend. Hier steeg de omzet met maar liefst 7,5 procent, mede door online verkopen.

Dat blijkt uit de trading update van het Nederlands-Belgische concern. In deze cijfers is gecorrigeerd voor het feit dat 2016 een week minder telde. De winstcijfers worden op 1 maart gepubliceerd.

Ahold Delhaize ontstond nadat Ahold de Belgische branchegenoot overnam. Daardoor werd vooral de positie in de VS versterkt. De omzet daar steeg met bijna twee derde. Delhaize heeft verder supermarkten in België en enkele landen in Oost- en Zuidoost-Europa, zoals Griekenland en Roemenië.

Als je naar de omzetcijfers kijkt, dan kun je niet zomaar de omzet van het vierde kwartaal 2015 vergelijken met dat van een jaar later. In 2015 was Delhaize namelijk nog niet overgenomen. De totale omzetgroei van 54,5 procent zegt dan ook niet zoveel.

Albert Heijn en Bol.com

Om een indruk te krijgen van hoe het ging kun je daarom beter kijken naar de proforma omzet, waarbij wordt gedaan alsof Ahold en Delhaize ook in 2015 al samen waren. Gecorrigeerd voor de week minder die 2016 telde steeg de omzet in het vierde kwartaal met 3,9 procent. Vooral Nederland sprong er zoals gezegd uit. Nederland is nu nog goed voor ongeveer 20 procent van de omzet.

De online-verkoop bij AH en Bol.com steeg sterk. Albert Heijn werd dor marktonderzoekbureau GFK tot beste supermarkt van Nederland gekozen. Het marktaandeel van AH steeg in geheel 2016 licht.

Ook prima ging het in Centraal- en Zuidoost Europa, met een omzettoename van ruim 6 procent. In het geheel is het aandeel van deze landen beperkt. Minder dan 10 procent van de totale omzet komt er vandaan.

Amerikaanse omzet

In de VS steeg de omzet bij de supermarktketens die onderdeel van Ahold waren (onder meer Stop & Shop en Giant) nam toe met 2,5 procent. De ketens van het voormalige Delhaize (Food Lion en Hannaford) deden het nog beter: een groei van 3,8 procent.

Ahold Delhaize had wel voordeel van de sterkere dollar, waardoor dollars omgerekend naar euro's meer waard zijn. De VS zijn voor Ahold verreweg het belangrijkste land. Hier komt meer dan 60 procent van de omzet vandaan.

De enige regio waar de omzet daalde was België, waar de oorsprong van Delhaize ligt. De omzet gecorrigeerd voor de week minder daalde met 1 procent. Nog maar 8 procent van de omzet komt bij onze zuiderburen vandaan.

Ahold Delhaize heeft bijna 2000 winkels in de VS, een kleine 2200 in Nederland en 765 in België. In Oost- en Zuidoost Europa zijn er meer dan 1600 winkels, waardoor het totaal uitkomt op ruim 6500.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van