Telecombedrijf KPN heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 191 miljoen euro, een stijging van 18 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet daalde iets, van 1,67 miljard naar 1,63.
De omzet daalde vooral door slechtere prestaties op de zakelijke markt en bij de afdeling Wholesale. Bij die laatste afdeling wijt het bedrijf dat aan minder internationaal verkeer en minder omzet bij providers die gebruik maken van KPN's netwerk. Ook op de zakelijke markt ging het niet goed, onder meer door 'prijsdruk in mobiel'.
Veel bedrijven kiezen voor nieuwe technologieën en diensten om met elkaar te communiceren. Dat gaat ten koste van de traditionele telecomdiensten. KPN hoopt zijn klanten in de toekomst meer IT-gerelateerde diensten te verkopen.
Op de consumentenmarkt profiteerde het concern onder meer van het bundelen van diensten als bellen, internet en tv.
Winst
De operationele winst van KPN steeg met 13 procent tot 232 miljoen euro. Het bedrijf hoefde onder meer 19 miljoen euro minder aan afschrijvingen te doen. Dat er netto ook meer winst werd gemaakt, is onder meer te danken aan het feit dat KPN minder investeerde. Ook leverde kostenbesparingen 65 miljoen euro op.
Het bedrijf verwacht dit jaar net zo veel onderliggende winst te maken als vorig jaar, zelfs met een inkomstenderving van ongeveer 40 tot 50 miljoen door het afschaffen van de roamingkosten in Europa.
Dividend waarschijnlijk omhoog
Het bedrijf heeft circa 1,2 miljard euro aan investeringen gepland. Verder sprak KPN de intentie uit om 0,11 euro dividend per aandeel uit te keren. Dit wordt in de toekomst waarschijnlijk verhoogd, omdat het bedrijf meer geld in kas heeft. Dat komt onder meer door lagere rentelasten.
"Het is een business waar het gewoon moeilijk is", legt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra uit. "Het is druk op de telefoniemarkt met veel concurrentie." Maar ondanks dat weet het nog meer winst eruit 'te peuren'. Dat komt vooral door de kostenbesparingen, aldus Veenstra.